iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат билета за градски транспорт в София, абонаментните карти остават на същата цена

Вдигат билета за градски транспорт в София, абонаментните карти остават на същата цена 03_1458975554

Без да даде никаква финансова обосновка, Столичната община е на път да увеличи с цели 60% цената на билетите за целия градски транспорт, включително и метрото. Това може да стане въпреки че цената на горивата пада, като предложението е от 1 юни билетчето в София да струва 1.60 лв., а талонът за десет пътувания да скочи от 8 на 12 лв. Това предлага Центърът за градска мобилност - общинското дружество, което управлява градския транспорт в столицата. Цените на всички абонаментни карти няма да се променят.

Директорът на дружеството Симеон Арнаудов мотивира поскъпването с европейската практика. В Европа се цели намаляване на потока от пътници, ползващи карта за еднократно пътуване на 10% от ползващите транспорт за сметка на пътниците с карти. Според него в София пътуването с билетче трябва да стане "случайно пътуване". В момента в столицата обаче едва 15% от ползващите обществения транспорт дупчат билети, останалите са с карти. 23% имат абонаментни карти, а 62% - карти с преференциални цени - пенсионери, ученици, студенти.

Това беше единственият представен мотив за рязкото поскъпване на билетите. От Центъра за градска мобилност не дадоха никакви разчети защо таксата за пътуване трябва да стане 1.60 лв. Единственото обяснение беше, че реалната цена на билета според дружествата, които управляват различните видове транспорт в София - автобуси, електротранспорт и метро, е 1.64 лв., но отново без обосновка как е изчислена тя.

Не е напълно сигурно, че идеята за рязкото увеличение ще се осъществи. Предложението на ЦГМ трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет, но няма яснота дали ще получи нужното мнозинство. Малко преди оповестяването на новите цени кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че преди да се въведат те, ЦГМ трябва да представи каква е реалната цена на еднократното пътуване.

От 1 юни в продажба ще се пуснат две нови карти. Месечната карта "Метро+" за 43 лв. ще е за комбинация от метрото и една наземна линия. Ще има и краткосрочна карта - за 3 дни срещу 10 лв. ще може да се ползва целият градски транспорт. След 1 юни цените на останалите видове карти остават същите, каквито са и сега.

Арнаудов припомни и че вероятно ще бъдат увеличени и глобите за пътуване без билет в мрежата на градския транспорт в София. Преди дни зам.-кметът по транспорт в София Любомир Христов предложи санкцията за нередовни пътници да скочи от 20 на 40 лв., а актът - от 100 на 200 лв.

Новината за поскъпването взриви социалните мрежи. Хората коментираха, че цената на билетите не отговаря на услугите, които предлага градският транспорт в София, недоумяваха как при рекордно ниски цени на горивата пътуването може да поскъпне и прогнозираха ръст на гратисчиите.

НЕЛЕПО

Вдигането на цените на билетите се случва преди въвеждането на единната тикет система, която трябва да важи за всички видове транспорт. При нея се очаква пътниците да се таксуват за пропътувано време, а не за еднократно пътуване, както е сега. По думите на шефа на ЦГМ тя трябва да е заработи през септември 2017 г. Защо обаче цената на билета ще бъде вдигната сега, също не стана ясно.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.