iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Затварят Руски паметник в София за 20 дни

Затварят Руски паметник в София за 20 дни 07_1438158647

Пълна блокада чака шофьорите около кръговото при Руски паметник в София през следващите 20 дни, като движението за коли ще бъде изцяло затворено от днес до 17 август.

Това обясни вчера зам.-кметът по транспорт Любомир Христов, който провери ремонта.

През локалното платно от страната на МВР болница ще могат да минават

единствено автомобилите на Бърза помощ

и на пожарната. Останалите шофьори ще трябва да изберат някой от алтернативните булеварди - „Пенчо Славейков”, „Прага”, „Христо Ботев” и „Александър Стамболийски”.

Причината за поредната блокирана пътна артерия в столицата е цялостната подмяна на пътната настилка по кръговото кръстовище. Паветата ще останат само по вътрешния ринг около паметника, както и в локалните платна и откъм бордюрите. „Към настоящия момент нямаме друго решение освен да бъде спряно движението”, обясни Любомир Христов. През следващите дни майсторите ще преместят релсите на трамвая в локала от страната на на бул. „Скобелев”.До средата на август ще бъде възстановено и движението на трамвай номер 5. След ремонта пък мотрисите

ще се движат по „зелен килим”

в участъка. Идеята е на по-късен етап цялото трасе по булевард „Цар Борис III” да се застели с трева. Трасето от Руски паметник до трамвайното ухо в кв. „Княжево” е строено през 1988 година и е дълго 7,1 км. Ремонтът трябва да увеличи скоростта на мотрисите и да намали с 3 децибела шума. Предвижда се и реконструкция на светофарните уредби в участъка, като на кръстовищата ще се поставят датчици, които ще пускат първо трамваите. Така булевард „Цар Борис III” ще се превърне в скоростно трасе, като мотрисите ще могат да развиват до 70 км/ч. Проектът ще кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж”. Заедно с реконструкцията ще бъдат закупени и нови трамвайни мотриси, обясни още Христов. Това трябва да стане най-късно до 2022 г.

Заради блокадата ще има и нова организация на градския транспорт. Трамвай 4 ще се движи от кв. „Орландовци“ по маршрута си до ул. „Алабин“, а след това надясно по бул. „Христо Ботев“ до пл. „Възраждане“. Мотрисите с номера 5 ще са от кв. „Княжево“ до трамвайно обръщателно колело в „Бъкстон“. До 17 август се променя маршрутът на временна автобусна линия № 5-ТМ и автобус 74 и 260. Хората и сега не знаят къде точно спират рейсове те и защо не минава тролей. „Трябва по-ясно да ги направят тези бележки, така нищо не разбирам”, вайкаше се възрастен пътник вчера.

Пускат бул. „ Ал. Малинов” на 20 август

Задръстванията по основната пътна артерия на столичния квартал „Младост”- бул. „Александър Малинов” ще продължат до 20 август. Тогава трябва да е завършен изяло ремонтиращия се повече от две години булевард, който поема почти целия трафик в района. До 10 август ще е готова 800-метровата отсечка от „Андрей Сахаров” до „Цариградско шосе”, обеща вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. След ремонта булевардът ще бъде с две платна от по три ленти всяко. Така целият участък от бул. „Цариградско шосе” до Околовръстния път ще стане 6-лентов булевард. Освен това ще бъде подменено осветлението, а през есента ще започне и озеленяване с дървета и храсти по протежението на новия градски аутобан.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.