iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Страната ни ще получи 10 млрд. евро европейски средства

Страната ни ще получи 10 млрд. евро европейски средства 08_1407475535

Договориха страната ни да получи европейски средства в размер на повече от 10 млрд. евро. Това стана след подписването на Споразумението на България за партньорство с Европейския съюз за новия програмен период 2014-2020 г. 7,6 млрд. евро ще бъдат платени по линия на политиката на сближаване. Към това влиза стимулирането на европейското териториално сътрудничество и това на младежката заетост.

Също така България ще получи 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело, става ясно от официално съобщение на Европейската комисия (ЕК).

Документът беше подготвен от кабинета на бившия премиер Пламен Орешарски. Той ще позволи на България да разполага с тези около 15 млрд. евро, които ще бъдат от съществена важност за развитието на страната през следващите години. Подобно споразумение за партньорство вече беше одобрено вчера (6 август) със съседна Румъния.

В началото на юни месец от ЕК изпратиха коментари по първоначалната версия на документа. Тогава в писмото си от институцията дадоха и конкретни бележки към ресорните министри, които управляват европейски фондове, без да ги назовава. Коментарите на ЕК бяха насочени към необходимостта от реформи в образованието, здравеопазването, публичната администрация, ВИК-сектора.

До края на месеца беше изработена нова версия на споразумението за партрьорство, която беше приета от кабинета на Пламен Орешарски. В него бяха отразени коментарите на ЕК. В документа беше включено и актуализираното финансово разпределение на средствата от Европейския социален фонд, Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд.

Източник: econ.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.