iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тютюнджиите в пиринско нямат договори за изкупуване на продукцията им

Тютюнджиите в пиринско нямат договори за изкупуване на продукцията им 04_1429271481

Хиляди тютюнджии в Пиринския край нямат сключени договори с фирмите за изкупуването на продукцията има, като само 1/3 от тютюнопроизводителите в региона на практика имат гаранция, че ще им бъдат взети произведените количества „зелено злато".

„2/3 от стопаните са в паника, притеснени са. Мината година по това време поне половината имаха договори, а сега те са едва една трета. Положението става все по-тревожно и несигурно. Фирмите твърдят, че сключват толкова договори, колкото са им необходими. Продължаваме преговорите с техни представители, но засега няма развитие и поводи за оптимизъм, че ще бъдат подписани още договори", заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн.

Тютюнджиите се страхуват, че може трудът им от сутрин до вечер на полето да отиде на вятъра, ако няма кой да им изкупи продукцията. Защото при липса на договор никой не може да задължи изкупвачите да приберат реколтата им. Кметът Арбен Мименов е пратил емисари във всички населени места, за да установят колко са тютюнджиите без договори. След това управникът ще проведе среща с фирмите, които изкупуват тютюн.

„Ще търсим решение на този проблем, тъй като хиляди стопани разчитат единствено на доходи от тютюнопроизводството. Много важно е да се приеме и новият закон за тютюна, който ще въведе ред в бранша и ще даде повече права на производителите", категоричен е Мименов.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.