iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават се хората, които пазаруват онлайн

Увеличават се хората, които пазаруват онлайн 02_1423214526

Онлайн са пазарували над 925 000 българи през миналата година. Това сочат данни на националната статистика.

За последните две години броят им почти се удвоил, тъй като през 2012 г. те са били 520 000 души.

5 млрд. лева е достигнал оборотът на електронна търговия в България
през миналата година. В сумата са включени продажбите на едро и дребно. За сравнение през 2013 г. оборотът е бил 2,2 млрд. За времето, откакто в България се води официална статстика за електронната търговния, сумата е нараснала повече от внушително - през 2006 година тя е била 543 млн. лева.

Стоките, които българите пазаруват по интернет, основно са дрехи и спортни стоки. След това се нареждат стоките за дома, пътуванията и хотелските резервации, електронно оборудване и покупките на билети за различни развлекателни събития.

Хората, които живеят в големите градове, най-често са пазарували онлайн - те са над половината от общия брой. Статистиката показва, че над 2/3 от покупките са направени от сайтове на продавачи, които са регистрирани в България. Хората обаче все още нямат доверие на плащанията онлайн. 60,2% са платили за доставките в брой, чрез банков превод, пощенски запис. През интернет чрез кредитна или дебитна карта са платили 33,4%.

Пазаруването по интернет носи добър бизнес за куриерските фирми.
3 пъти са се увеличили входящите международни пратки през мрежата на “Български пощи” от 2011 г. насам, съобщиха от компанията. Те са основно от Китай, Сингапур, Тайланд, Германия и Англия. Увеличението се дължи основно на електронната търговия. Най-много доставки от пазаруване по интернет има покрай коледните и новогодишните празници. От пощите посочват, че тогава има ръст от 40% на вдходящите пратки и 25 на сто на изходящите.

Подобно е положението и при куриерски фирми. От “Еконт” посочват, че през декември делът на доставките от онлайн пазаруване е бил 36,13% от общия. Клиентите на компанията пазарували основно от английски сайтове. След това били поръчките от Китай, САЩ, Германия и държави от еврозоната.

Най-често купуваните стоки били дрехи, обувки, авточасти, техника, книги, телефони и аксесоари, козметика и парфюми, обзавеждане.

Делът на пратките от онлайн пазаруване се увеличава средно със 7% месечно, заявиха от “Тип топ куриер”. Най-често доставките били от Китай, Германия, САЩ, Италия, Румъния. Стоките, които основно се купували, са електронна техника, книги, стоки втора употреба, авточасти, облекло и обувки, хранителни добавки.

Развитието на куриерския бизнес води да увеличено търсене и на складове

В София например наемната цена се е увеличила от 3,5 на 3,75 евро/кв. м месечно заради недостатъчното предлагане на качествени имоти. Празните складове били едва 2,4%.

Във Великобритания, Германия и Франция през последните 5 г. пък всеки 1 млрд. евро от онлайн продажби довели до търсене на около 72 000 кв. м складове.

Между 3 и 7 лева вземат куриерските фирми за доставка на стоки, купане по интернет. Доставката обаче може и да е безплатна.

Предлагат и безплатна доставка на покупки

Най-оборотните сайтове за интернет търговия в България са на чужди компании, отворили офиси и у нас. Те работят директно с производители и договарят по-големи отстъпки. Плащането става с карта, на каса или в момента на доставката. Стоките се получават от куриер, като сроковете са различни, от ден-два до месец. Доставката може да е безплатна, ако поръчаните стоки надхвърлят определена сума или се плаща с карта. Иначе куриерската услуга излиза между 3 и 7 лева. Има опция клиентът да се откаже от поръчката още преди да е пристигнала, достатъчно е само да се обади по телефона. Връщането на артикулите става чрез куриер, но за сметка на купувача. Парите се възстановяват в рамките на няколко дни, като се превеждат на посочена банкова сметка.

Пазаруването от чужди сайтове също е популярно, защото има стоки, които липсват на нашия пазар. Условията за доставка са различни, но винаги се плаща с карта.

Някои чужди сайтове не приемат карти за плащане извън страните, до които самите те правят доставки. Други имат условие адресът, на който е регистрирана банковата карта, да съвпада с адреса на доставка.

От онлайн магазините се купуват дрехи, аксесоари, техника, стоки за дома, дори мебели. При пазаруване на дрехи и обувки неудобство е, че може да не уцелите размера си, който обикновено се разминава при различните фирми. Най-трудно се купуват дънки и панталони, при тях разбирате дали ще ви станат едва когато ги обуете. С рокли, блузи и обувки е по-лесно, особено при сравнително стандартните фигури.

Американски онлайн магазини също имат клиенти в България. Но пазаруването от тях не е толкова разпространено, защото доставката е малко по-трудна, плаща се и мито. Все повече поръчки обаче се правят от няколко големи китайски сайта. За не толкова придирчивите към качеството на стоките клиенти се предлагат всякакви неща на изумително ниски цени.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.