iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В цялата страна има свлачища

В цялата страна има свлачища 02_1423490143

Свлачищата в цялата страна се активизираха от лошото време. От тях са засегнати както републиканските пътища, така и общините.

„Все още нямаме пълната картина на бедствията. Над 20 млн. лв. е сумата, която е необходима за укрепване на най-спешните аварирали участъци от републиканската пътна мрежа”, заяви пред БНТ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Вече е изпратено писмо до всички областни управители, които трябва да представят информация за ситуацията за всяка община и населено място в страната.

„До 26 март трябва да я обобщим и изпратим във фонд "Солидарност", откъдето можем да получим помощ за регионални бедствия”, допълни Павлова. В неделя министърът посети Кърджали, където се запозна на място със ситуацията около свлачището, което застрашава блок 16 в кв. „Веселчане”.

Разломът е само на няколко метра от жилищната сграда и само за ден земята потъна със 70 см. Павлова увери, че ако постъпи искане за финансова помощ за блока, тя ще бъде оказана. В понеделник кметът Хасан Азис се срещна с хотелиери от Кърджали и обсъди възможността за настаняване на жителите на блока и селата Сипей и Бащино, които също пострадаха от свлачища.

„Ще бъде открита дарителска сметка за семействата от Сипей и Бащино, които останаха без домове”, обяви по-рано той пред БНТ. Междувременно жителите на Мизия, която пострада от потоп през миналата година, обвиниха властите, че са ги оставили на произвола на съдбата.

Близо седем месеца след водния потоп, залял Мизия, държавата все още не е взела мерки за възстановяване на града от природното бедствие. Според изчисленията нанесените щети са за над 4,5 млн. лв., но до момента нито гражданите, нито общината са видели и стотинка от средствата.

От БЧК-Варна междувременно съобщиха, че 128 души, пострадали от наводнението в кв. „Аспарухово”, са получили допълнителни средства. Общият размер на раздадените помощи е 66 000 лв.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.