iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече хора пазаруват онлайн

Все повече хора пазаруват онлайн 12_1419253877

Все повече хора пазаруват онлайн. Те си спестяват време от чакането пред касите и лутането по магазините.

Вкъщи пред компютъра всичко е по-бързо и по-приятно.

С наближаването на коледните празници все повече българи прибягнаха до пазаруването по интернет.

По този начин купувачите могат да фокусират търсенето си в точно определена от тях сфера само с един клик. Сред най-разпространените чуждестранни магазини за онлайн пазаруване са Ebay, AliExpress, Chinabuye и DealeXtreme. Предимството им е в разнообразието от артикули, които те предлагат и, естествено, цените.

Често изборът на клиентите се спира върху аксесоари - часовници за мъжете, бужута и чанти при дамите, детски играчки при децата. Електрониката също се нарежда сред предпочитаните подаръци. Пуловерите, шаловете и ръкавиците са сред най-често срещаните зимни подаръци. От подобни сайтове се избягва пазаруването на дрехи поради разликата в размерите между европейския и азиатския размер. Въпреки че ще си поръчате един номер по-големи дънки, пак може да се окаже, че не може да влезете в тях.

Цената на стоката е сред положителните черти на пазаруването, защото артикулите най-често са доста по-евтини от същите предмети в родните молове. Както знаем, Made in China не е марка за качество, но все пак понякога удовлетворява потребителите. Проблемът е, ако си купите смартфон и той се счупи: сайтовете обикновено дават около година гаранция, при условие че повреденият предмет пристигне при тях в рамките на този срок. Ако нямате късмет и джаджата ви се скапе, най-вероятно от сайта ще ви посъветват да си купите нова, отколкото да я пращате за ремонт.

Предимството на пазаруването от китайски сайтове е, че може да изберете безплатна доставка. Това е свързано с риска предметът никога да не пристигне при вас, тъй като пощенските служители в няколко държави, които обработват колетчето ви, знаят, че ако то няма номер за проследяване (какъвто е най-често случаят с евтините пратки), никой не носи отговорност за изчезването . В Еbay дават гаранция, че ако стоката не бъде получена, или ще ви върнат парите, или търговецът ще я изпрати наново. Голям недостатък на този вид стратегия за избиране на коледен подарък е времето за доставка. Нормално транспортирането отнема около 1 месец, ако няма забавяне, което в този период на годината за съжаление е доста често срещано явление (виж по-долу).

Това може да ви постави в ситуация, при която да сте без подарък за Коледа. Недоверието в пазаруването по интернет също е сред причините хората да се страхуват да използват този метод. За да плащате в китайските сайтове, трябва да регистрирате банковата си карта в PayPal, а повечето българи подхождат с недоверие към електронните разплащания. Именно за такива клиенти PayPal също дава гаранция - ако клиентът не си получи стоката, блокират сумата, изтеглят я от сметката на търговеца и я връщат на клиента. Така излиза, че вероятността да откраднат данните от картата ви на банкомат е по-голяма.

Актуални освен онлайн магазините са и сайтовете, предлагащи групово пазаруване.

Бум на колети от Китай

Китай и Сингапур са двете държави, от които нашите пощи отчитат най-голямо засилване на трафика от колети и малки куриерски пратки покрай Коледа и Нова година, съобщиха за “Труд” от “Български пощи”.

Пратките оттам са предимно с електроника и тези дни са се увеличили с около 40% в сравнение с останалото време от годината. Въпреки че няма доказателства, очевидно става въпрос за поръчки на стоки по сайтове.

От 2011 година досега има трикратно увеличение на входящите международни пратки, като най-голямо е увеличението на пратките от САЩ и Китай. В дните около Коледа и Нова година има също засилен трафик на куриерски пратки от Германия, Великобритания и Италия. Голяма част от това увеличение се дължи на електронната търговия.

Любопитното е, че тази година покрай Коледа пощите отчитат и увеличение с около 25% на изходящата поща за чужбина. При нея обаче трудно може да се каже кои държави държат превес.

Пощите ще дежурят по празниците

По време на празниците в страната ще работят различен брой пощенски станции.
На 24 декември например ще дежурят 88 станции, на 27 декември - 165, а на 31 декември - 36. Пълният им списък може да се намери на сайта на “Български пощи” www.bgpost.bg.

От няколко дни много куриерски фирми са престанали да приемат поръчки с подаръци от физически лица. “Български пощи” все още приемат, но рискът от забавяне е много голям.

Фърби е най-търсената играчка

Косматото същество Фърби е сред най-търсените играчки от родителите на български деца тази Коледа, споделиха пред “Труд” търговци.

Това е американска електронна играчка, която се произвежда още от 1998 г. Фърби може да бъде гъделичкан, разклащан и дърпан за опашката. Той говори само фърбски, но може да учи английски заедно с детето. Играчката променя гласа си в зависимост от настроението си!

Децата искат най-често играчките, които биват рекламирани по телевизионните канали с анимационни филми. Тъй като там най-често пускат клипчета на конструктори лего, кукли “Барби” и принцесите на “Дисни”, съответно и те се харчат най-добре в магазините. Повечето от оригиналните играчки имат и аналози, произведени в Китай и продавани на по-приемливи цени.

Родителите купуват често и играчките, свързани с култовия филм “Замръзналото кралство”, създаден по мотиви на “Снежната кралица” от Ханс Кристиан Андерсен. Момченцата все още си поръчват герои от сериала “Колите”. Класиката сред играчките, които още години ще бъдат купувани по празниците, са Мики и Мини Маус. Те са подходящи за по-малките, тъй като анимациите с тези герои вървят предимно по “бебешките” канали.

Деца споделят любовни мъки с добрия старец

Момиче от България доверява на Дядо Коледа, че харесва едно момче, но то не обръща никакво внимание. И най-хубавият коледен подарък за нея би било да стане негова любима. Това е едно от хилядите писма, които добрият старец щеше да прочете, ако съществуваше. За 16-и път “Български пощи” организираха конкурс за най-добро писмо до Дядо Коледа, в което тази година участваха рекордните 10 000 писма.

Любовното признание не е сред най-характерните послания до добрия старец, но за разлика от други години през 2014 г. има доста писма до Дядо Коледа, очевидно написани не от деца, а от пораснали.

Млада жена например иска да зачене бебе и това щяло да бъде най-хубавият коледен подарък за нея и мъжа.

Група младеещи баби, които спортуват колективно в свободното си време, даже са се снимали и са изпратили на Дядо Коледа снимка с послание.

Всички тези хора участват в конкурс и очевидно целта им е да спечелят награда. Но в същото време показват, че у нас има доста самотни хора, които май няма с кого да споделят желанията и мечтите си освен с измисления персонаж.

Прави впечатление, че за разлика от предишни години, желанията на децата, които все пак са преобладаващата част от подателите, са по-скромни. Ако в първите конкурси е имало екзотични и грандомански желания, които биха озорили дори Дядо Коледа, сега е пълно със съвсем простички писма, писани на ръка с молив. В едно от тях дете иска чорапи за мама и шал за тате.

Това е написало момченце на име Руси. То е доверило на стареца, че има 17 шестици, 10 петици, само 2 четворки и нито една тройка или двойка. Е, бил малко по-палав, отколкото трябва, но вероятно това не е пречка подаръците да се донесат.

Що се отнася до послушанието, децата като че ли стават и малко по-самокритични. Едно момче например е написало, че цяла година се е старало да бъде послушно, но другата година щяло продължи да се старае и току-виж - наистина станало послушно.
Писмата до Дядо Коледа са пълни както всяка година с много въпроси, породени от любопитството на децата. Най-често го питат неща като дали Снежанка му е внучка, откъде идва еленът Рудолф и какво прави през останалото време от годината.

Други пък се чудят как успява да обходи цялото земно кълбо и най-вече как се оправя на различните езици в различните държави. Или го питат как успява да запомни толкова много адреси, които трябва да посети и дори как смогва да прочете всичките писма с желания за подаръци.

Любопитното е, че за първи път деца почват да канят у дома си добрия старец или изобщо да търсят някаква по-специална близост с него. Десислава от Русе например даже е написала (очевидно самичка, като се има предвид почеркът): “От всички хора на света аз искам да се видя само с теб!”

Има няколко деца, които изразяват свободно своите вярвания, в които смесват каквото са чули от религията и каквото знаят за самия Дядо Коледа.

7-годишно момче от столицата например му е написало нещо, което звучи като ода, без да е в стихотворна форма. В него детето поставя Дядо Коледа наравно и дори по-високо от Дядо Господ. Основанието? Ами Господ благославял, но и много наказвал, а Дядо Коледа само раздава подаръци и не наказва никого.

Вчера изпълнителният директор на “Български пощи” Деян Дънешки връчи пакетчета с лакомства на 70 деца от София, които са написали най-интересните писма. На децата от провинцията подаръците ще бъдат пратени по пощата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.