iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Всеки четвърти българин у нас гладува, а се изхвърля храна

Всеки четвърти българин у нас гладува, а се изхвърля храна 10_1413534149

У нас се изхвърлят около 400 000 тона храна годишно, а всеки четвърти българин гладува, сочат данните по повод Световния ден на прехраната.

В целия ЕС пък ежегодно се разхищават 90 млн. тона годна за консумация храна, каза Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка.

За миналата година организацията е събрала над 260 т хранителни продукти, с които са подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства.

Всеки от нас може да се включи в борбата с глада - от доброволчески акции и дарения до лесни стъпки като например доброто организиране на храната в хладилника, за да не се разваля, твърди Миланова.

Според стратегия на Европейския парламент държавите трябва да предприемат мерки, с които разхищението на храни да бъде намалено наполовина до 2025 г. Данни на германската статистика показват, че немците хвърлят на боклука 20 млн. т продукти годишно, което прави храна за по 330 евро на човек.

Основна пречка за даряването на храни в България пък е, че няма освобождаване на бизнеса от начисляването и плащането на 20% ДДС. Така за фирмите излиза по-изгодно да изгорят непродадените продукти в екарисаж, отколкото да ги дарят.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.