iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започва да работи заводът за боклуците на София

Започва да работи заводът за боклуците на София 11_1416838093

От догодина София ще има завод за боклук. Той ще обработва отпадъците на столичани и ще се намира в село Яна.

Тогава трябва да започне пробното експлоатиране на съоръжението, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. В понеделник тя провери как върви изграждането на завода. "Всяка седмица на обекта се правят оперативки, а веднъж месечно и аз лично правя проверка", подчерта тя. Фандъкова ще поиска от изпълнителите гаранции, че забавянето от лятото ще бъде наваксано.

„Притеснява ни приемната сграда, чието строителство все още зависи от времето. В случай че то се влоши, ще има допълнително забавяне”, посочи столичният кмет. Забавяне е имало и при изграждането на подземните инженерни мрежи. Фандъкова изтъкна, че по договор всяко закъснение след крайния срок се санкционира с 200 000 лв. на ден. Вече пристига оборудването на завода. Кметът уточни, че монтирането му ще започне от момента, в който сградите на завода са покрити.

В момента се покриват три от тях. „Очакваме монтирането да започне в края на годината, то ще бъде модерно”, изтъкна Фандъкова. Тя коментира, че въпреки спрените средства по ОП "Околна среда" Столичната община е успяла да гарантира строителството до края на годината с общински средства, осигурени от заем от Европейската инвестиционна банка.

"Оперативната програма вече е отворена и не би трябвало да има финансови проблеми", каза още кметът на София. Представител на строителите от своя страна също увери, че заводът ще заработи навреме. След като бъде готово, съоръжението ще преработва 410 000 тона отпадъци годишно.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.