iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Засилват проверките на интернет търговците

Засилват проверките на интернет търговците 12_1418209825

По време на Коледните и Новогодишните празници ще бъдат засилени проверките на интернет търговията със стоки и услуги от Комисията за защита на потребителите.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е издал заповед за това. Повод за допълнителния контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.bg, за който в Комисията за защита на потребителите са постъпили 27 жалби от ощетени потребители. Те твърдят, че са платили през сайта за доставка на стоки, но не са ги получили.

След проверка бе установено, че сайтът е на фирмата "Интермедия 2008" ЕООД, чиито собственик не може да бъде открит. Първата подадена жалба в Комисията за защита на потребителите срещу сайта е от началото на месец ноември. 20 от сигналите вече са предадени на полицията за предприемане на действия по компетентност. Изпратено е писмо-покана към търговеца да се яви в Комисията за защита на потребителите, като е посочен срок, който към момента все още тече.

В правомощията на Комисията за защита на потребителите е да провери дали на сайтовете за електронна търговия има цялата изисквана по Закона за защита на потребителите информация - адрес, пощенски код, телефон и др. Когато нелоялният търговец изчезне, случаят се предава на Икономическа полиция.

Заради зачестилите сигнали на потребителски организации за измами и фиктивни продажби по празниците, министърът на икономиката Божидар Лукарски призовава гражданите да са по-бдителни при пазаруването в интернет и в случай на нередности да сигнализират Комисията за защита на потребителите.

От комисията съветват потребителите да не плащат авансово, а при доставка на стоката или услугата, с наложен платеж при получаване на стоката.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.