iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


АБСУРД: Анонимен сигнал спаси дете от живот в обор

Държавна агенция за закрила на детето ДАЗД

Парадокс на болното ни общество! Тази новина, а и още много абсурди в обществото ни показват как нещата просто не работят! Спасиха дете, като го отнеха от семейството му, а семейството е основната градивна единица на обществото! Или избиха бездомни кучета, защото лаели и били агресивни и убили човек. А не можеше ли държавата вместо да извършва това престъпление към собствените си устои на обществото, да осигури по-добри услвия за семейството, като не наранява детето за цял живот, оставяйки го откъснато от майка му и баща му. Ето и новината геройски представена от ДАЗД.
Двегодишно момченце, отглеждано в краварник при много лоши условия, е било спасено, благодарение на анонимно обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111 през февруари т.г.
Координаторите на линията веднага са предали сигнала на социалните работници. При проверката е установено, че детето, майката и мъжът, който е предполагаемият баща, живеят в обора и спят в сламата при животните. Заключението е, че семейството не е в състояние да осигури подходящи условия за правилното развитие на момченцето и то е поставено под полицейска закрила, а в последствие е настанено в дом за медико- социални грижи за деца.
Според специалистите, пренебрегването на физическите и развитийни потребности на дете на подобна възраст може да има много тежки последици за цял живот – трудности в установяването на доверие, забавено езиково развитие, липса на социални умения. Ето защо в случаи като този бързата намеса е ключова.
През месец февруари на телефон 116 111 са постъпили 6247 повиквания. Проведените консултации са 1179.
Основният процент обаждания са от деца и юноши - 83 % от проведените консултации са с представители на тези групи. Преобладават обажданията от тийнейджъри (76 %). Липсата на достатъчно добре развити комуникативни умения при по-малките деца, по- слабите умения за саморефлексия и вербализиране на проблемите често е пречка пред търсенето на подобна специализирана помощ от страна на по-малките.
Другите две основни групи потребители на телефон 116 111 са родителите и другите възрастни, които търсят информация или помощ във връзка с проблеми на дете. През втория месец на 2012 г. техният дял възлиза съответно на 6 и на 10 %.
През февруари са подадени 13 сигнала към отделите ‘Закрила на детето’ в страната, от които 8 са свързани с насилие (физическо и психическо) над деца, 4 – с неглижиране и 1 – с просия. Забелязва се тенденция основният процент сигнали да са поради насилие над деца, като мястото на извършването му във всички случаи е посочено семейството, както и загрижени пълнолетни граждани да подават сигнали за деца, за които знаят или подозират, че са в риск. 
източник: http://sacp.government.bg/novini/2012/03/15/anonimen-signal-na-116-111-spasi-dete-ot-zhivot-v-/ 
Статията ни подкрепя написаната от Руми Борисова публикация в нейния блог: Държавата отнема дете от родителите по анонимен сигнал

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.