iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Акордеонистът Бойко Борисов по-голям читалищен деец от Иво Петров

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Сблъсък мужду премиера Бойко Борисов и областния управител на Перник Иво Петров стана вчера по време на конгреса на Съюза на народните читалища в София.

Читалищните дейци произведоха премиера Борисов в "негово превъзходителство". Така се обърна към него председателят на Съюза на народните читалища и ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев.

Денчев връчи на Борисов икона и почетна бяла амфора по повод 100-годишнината от основаването на Съюза. "Благодаря за наградите, но нямаше нужда", скромно отговори премиерът.

Проф. Стоян Денчев пък заяви, че премиерът трябвало да защитава читалищното дело, защото акордеонът им бил обща страст: „Ние с вас имаме една обща детска любов. Чувал съм от вас изказвания, в които споделяте с умиление изявите си като акордеонист в детските си години. Очаквам от вас да бъдете защитник на читалищното дело, за да има и в бъдеще български деца, които да познават и съхраняват културното ни наследство”, заяви той.

Борисов обаче не бе сред представителите на централната и местната власт, удостоени със златна значка за заслуги от съюза, каквато получи пернишкият губернатор Иво Петров.

При получаване на своето отличие  Иво Петров  се обърна към Борисов с думите: "Аз съм от отбора на читалищните дейци. Те са много силни". Това обаче явно не се хареса на премиера, защото щом му дадоха думата, веднага репликира губернатора: "На Иво Петров да му кажа, че аз когато съм бил в читалищата, той сигурно е бил много мъничък. Така че съм си дал своята лепта към читалището в Банкя, а след това и като кмет. А и когато искаха да извадят съюза от закон, мисля, че се намесих навреме."

Питан от репортери, Борисов  отказа да съобщи каква точно е била лептата му към читалището в Банкя. Не пожела да разкрие и коя е първата и последната книга, която е прочел.

Сигурно в следващите години ще има повече пари за читалищата, за сметка на това обеща той и допълни, че там, където работата на центровете за самодейно изкуство се пресича с тази на централната власт, трябва да има строга отчетност и взаимодействие.

Читалищни служители поискаха критериите за издръжката им да бъдат приравнени с тези на работещите в галериите и музеите. В момента държавата отпуска по 5700 лв. годишно за една щатна бройка в читалищата.„Хората ни вземат по 350 лв. заплата, но няма къде да отидат и работят”, обясни секретарят на читалище „Заря” в Хасково Александър Милушев. В същото време за издръжката на музеен работник бюджетът плащал по 9500 лв. годишно.„Ако издръжката се увеличи, ще има възможност за вдигане на заплати и подобряване на материалната база”, коментираха от съюза.

По данни на организацията у нас има 3470 читалища.

Стояна Здравкова

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.