iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Без агенти като Трънски и Радомирски сред дипломатите

Перник снимка: за хората и събитията - МВнР

Народното събрание отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху промените в Закона за дипломатическата служба. Според една от поправките дипломатите с агентурно минало в тайните служби на бившия режим ще бъдат отзовавани, за да не заемат ръководни постове в дипломацията.

Агентите, които са ръководители на дипломатически представителства, няма да бъдат уволнявани, а ще се преназначават на други места в системата обаче, както обясни настоящият външен министър Николай Младенов.  Според него поправките в Закона придават по-голяма гъвкавост при кадровите назначения в системата на МВнР.

От  БСП защитаваха ветото на президента, защото според тях така се нанасял сериозен удар върху компетентността на българската дипломация. По времето на техния външин министър и настоящ кандидат за президент без конкурс в МВнР са назначени 222- ма експерти и още 100 технически служители, съобщи Младенов, който пък подписал само 27 назначения, откакто заема поста си.

От ПГ на Атака не приеха президентското вето с аргумента „Гоце брани своите колеги”.  Депутатите от Синята коалиция също  застанаха отнова  зад предлаганите промени в Закона за дипломатическата служба.

До промените в Закона се стигна след като проверката на Комисията по досиетата показа, че всеки втори български дипломат е бил агент на ДС. 191 от проверени 462-ма бивши и настоящи посланици, генерални консули и зам.-шефове на дипломатически мисии са били сътрудници на бившата Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия. Повече от 30 действащите към момента на проверката посланици също са принадлежали към бившата Държавна сигурност. Сред тях са посланикът ни в Босна Андрей Трънски, в Букурещ Валентин Радомирски, в Атина  - Андрей Караславов - все добре познати от социалистическото минало фамилии, особено някои от тях за Пернишко.

Тогава външният министър Николай Младенов написа на стената си във Фейсбук и Туитър: „Нямам думи! В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима“.

Законопроектът беше внесен в парламента в ускорен срок и беше приет  на 14 юли 2011 но президентът Георги Първанов го върна за ново обсъждане в Народното събрание с мотива, че законът противоречи на интересите на българското общество и на целите за укрепване на дипломатическата служба.  

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.