iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко Борисов спира централата край Рударци след разговор с Влади Димитров

Перник снимка: Бойко Борисов

Бойко Борисов изрично наредил на еко министъра Нона Караджова инвестиционното намерение в терен, определен за жилищно строителство, да не се допуска, поясни Димитров цитиран от Градски вестник. Това е и начинът предявеното намерение за изграждане на ел. централа на био маса в района между село Рударци и квартал Църква да се спре, след като местната РИОСВ излезе с решение, че то може да се осъществи без оценка за въздействие върху околната среда(ОВОС). Община Перник вече има предписание, че за да се вдигне промишлен обект на терените, придобити от Ахчиева след скандални заменки, ще трябва преотреждане на предназначението на терена. Според запознати вече има преписка за одобряване на подробен устройствен план с новото предназначение, но общинската администрация е уведомена, че собственик на имот в съседство е завел дело в Административния съд – Перник срещу решението на РИОСВ. Между общинските съветници също едва ли ще се намери някой, който да даде съгласие да пуши комин в района на една от най-красивите местности в полите на Витоша.

Още през януари по предложение на съветниците от ГЕРБ местните законотворци гласуваха декларация, с която се обявиха за осъществяване на инвестиционното намерение на друг терен – в индустриална зона.

Беше внесена и жалба до министъра на околната среда и водите Нона Караджова срещу Решение № ПЕ – 29 – ПР/2012г. и Решение № ПЕ – 30 – ПР/2012г. на директора на РИОСВ – Перник за преценяване на необходимостта от извършването на оценка за въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение за електроцентрала на биомаса от „Вал биомас“ ЕООД в местността Подничаревец в землището на кв.Църква. Жалбата беше подписана от народните представители Ирена Соколова, Владислав Димитров и Димитър Колев, зам. областния управител Радослав Йорданов. Председателя на ОбС Владислав Караилиев и неговите заместници Пламен Борисов, Десислав Аспарухов и Милан Миланов, както и от кметовете на Църква – Румен Петро, на Рударци – Богдан Богданов и на Кладница Васил Мирчев. Жалби са внесени и от сдруженията на ловците, както и от други организации. Потърсена от други медии за коментар Ахчиева е отказа ла да коментира, като е насочила въпросите към инвеститора с оправданието, че нейния дял във фирмата е незначителен. 

Източник: Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.