iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко се нави за задължително вероучение

Бойко Борисов на рождения си ден в Дивотинския манастир

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е "за" въвеждането на вероучение в училище по време на посещението си във Варна в събота, където присъства на тържествената литургия в новостроящ се храм.

“Ще говоря с министър Игнатов. Ние вече направихме една среща със Светия синод, говорил съм и с министъра на образованието. Аз съм "за". Въпросът е, че самите учебни програми, самите преподаватели трябва да се напасват на подобно нещо, което не е лесен процес“, коментира Борисов.

Той обеща, че правителството ще отпусне 150 хиляди лева за доизграждане на криптата към новостроящия се храм "Свети Прокопий Варненски"и припомни, че до момента правителството е отпуснало 10 хиляди лева за строежа на храма и още 5 хиляди лева са били дадени от партия ГЕРБ.

“Нашата тактика е не да броим джамии, а колко нови църкви сме построили”, посочи Борисов. Той каза още, че това е по-работещата и правилна тактика за България“.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил връчи благодарствена грамота и икона на Свети Прокопий Варненски на министър-председателя.

Миналата събота в Падина варненският владика Кирил  сравни премиера Бойко Борисов с княз Борис I Михаил, Кръстителя на българския народ, след като министър-председателят изнесе лекция за бъдещето на България в селото.

Тогавав в  словото си Борисов отдели специално внимание на изграждането на православни храмове, като отбеляза, че всяка седмица в страната се откриват нови или реставрирани църкви и манастири, тъй като в условията на икономическа и нравствена криза религията играе много важна роля в живота на хората.
"Аз съм свидетел как след всяко откриване на нова църква лицата на хората се променят и те започват да гледат по-оптимистично в бъдещето", поясни тезата си премиерът.
Варненският митрополит от своя страна заяви, че правителството на ГЕРБ е единственото през последните 20 години, което обръща сериозно внимание на религията и на строежи и възстановяването на храмове на територията на цялата страна. Не пропусна да изрази и увереност, че властта ще продължи да покровителства църковните дела, тъй като управляващите се явявали продължители на делото на княз Борис I.
Самият Борисов обаче има сериозни пропуски в подготовката си по православие. От многото водосвети, а които е бил, той е научил евангелското четиво при освещаване на водата, но както сам призна на рождения си ден в Дивотинския манастир, не знае Господнята молитва "Отче наш".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.