iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дянков: Община Перник харчи, все едно светът свършва през октомври

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

В общините Смолян, Дупница и Перник продължава да се харчи, все едно светът свършва през октомври, по време на изборите.

Това коментира на пресконференция в Смолян финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от bTV. По негово мнение децентрализация трябва да има, но тя може да се случи само тогава, когато кметовете са толкова финансово дисциплинирани, колкото и правителството. Министърът допълни, че се предлагат промени в закона за бюджета за 2012 г., с които ще има възможност да се налагат парични глоби на общините, неизпълняващи както трябва бюджетите си.

Според Симеон Дянков община Смолян дължи над 4 млн. лева, които вече са просрочени, и като се прибавят допълнително 7 млн., които са в срок, се получава голяма сума за такава средно голяма община. Знаейки, че някои кметове ще се изкушат да харчат предизборно, в закона за бюджета за 2011 г. въведохме сериозни ограничения да не могат да се вземат допълнителни заеми и т. н., припомни министърът на финансите.  

Той допълни, че в закона за бюджета за 2012 г. се подготвят промени, според които на такъв тип общини да се налагат финансови глоби от самия бюджет. Друга промяна предвижда вариант за изпращане на инспектори в общини, държавни предприятия и агенции, в които се наблюдава безстопанственост. Когато видим, че някоя община прави по-големи просрочия, отколкото могат да покрият с бюджета, Министерството на финансите трябва да има право да праща инспектори, които да стоят в тази община постоянно, за да наблюдават как се харчи бюджетът, допълни Дянков.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.