iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Еколози ще дебнат за защитени животни в маските, костюмите и ликовете на маскарада

Еколози ще дебнат за защитени животни в маските, костюмите и ликовете на маскарада 01_1390593956

Експерти от РИОСВ-Перник, съвместно с представители на фондация „Дивите животни“, ще извършват проверки и ще следят за спазване на Закона за биологичното разнообразие по време на 23-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2014, който ще се проведе от 24 до 26 февруари в Перник.

Целта на проверките е ограничаване на практики, които са несъвместими с европейските норми и с опазване на дивата природа.

В стремежа си да бъдат атрактивни, майсторите на маските, понякога използват части или цели препарати от защитени видове предимно птици. Обикновено твърдят, че са от намерени в природата мъртви екземпляри. Това обаче също не е позволено. Забраната е регламентирана в чл. 38 от Закона за биологичното разнообразие за животинските видове, който забранява вземане на намерени мъртви екземпляри, препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри, казаха от екоинспекцията.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.