iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Галина Асенова иска финансовите контрольори в общинските фирми да се избират внимателно

Галина Асенова иска финансовите контрольори в общинските фирми да се избират вни

Общинският съветник от БСП и коалиция Галина Асенова настоява в основанията за  избора на контрольори в общинските фирми  да бъде включен и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор (чл.2, ал.2, т.7). Причина за това е създалата се през последните години практика търговските дружества  със 100% общинско участие да имат и финансови контрольори, които да са представители в тях на Общинския съвет като принципал.

Галина Асенова предлага да се има  предвид  и Системата за финансово управление и контрол, приета в общинската администрация в Перник. С нея се  регламентира начина, по който се извършва превантивен и последваш финансов контрол и той трябва да се приложи и към общинските търговски дружества.

Асенова е категорична, че предлаганите лица за заемане на позицията финансов контрольор трябва да отговарят на изискванията за висше образование (счетоводство, икономика, право или публична администрация), за професионален опит, трудов стаж и да имат компетентност, свързана с познаване, ползване и прилагане на нормативни актове, както и назначенията да не са политически, а да има конкурси.

Активната съветничка недоумява защо в предложения проект на договор е записано, че контрольорите  при извършване на работата си трябва да се стараят да не създават  неудобства на управителя или работещите в дружеството.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.