iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Губернатор самодеец награди сурвакари

Областният управител на Перник Иво Петров връчи награди на пет сурвакарски групи от Пернишко за представянето им в 20-тия юбилеен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2011” .  На Деня на  художествената самодейност – 1 ви март, в кабинета му се събраха представители на отличените групи, читалищни дейци от селата, от които са те, местни управници. Кой да получи наградата на губернатора е решавало фестивалното жури.

По време на връчването на наградите не стана ясно защо това не беше направено по време на официалната церемония, която Община Перник органицира и на коята бяха раздадени всички отличия. Тогава областният управител не присъстваше или защото не е бил поканен, или защото е искал да направи собствено събитие от Сурва. 

Плакет и грамота на областния управител получиха сурвакарска група от град Батановци, община Перник, която тази година чества 40-годишен юбилей, групата от брезнишкото село Ноевци, земенското Дивля, квартал Върба на Радомир и групата от Лобош, Община Ковачевци.

Губернаторът обеща наградата да стане традиционна и по черпи по чаша бяло или червено вино в духа на първомартенския обичай и заради Деня на самодееца. Самият областен управител е почитател на любителското изкуство. В биографията му има награда от фестивал в Румъния, на който той се беше представил като фихрен диригент с буйна перука. Година след това по негова инициатива в Перник се проведе национална среща на   кметове на населени места от цялата страна, на която управниците представиха своите таланти и способности. И днес читалищни дейци използваха случая, за да го запознаят с неволите си и недостатъчните средства, които получават от държавата.

 

 


Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.