iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Интервю с Росица Янакиева

Интервю с Росица Янакиева 12_1419790156

Росица Янакиева: 2014-та година беше доста интересна. Тя започна с очаквания за промяна
- Г-жо Янакиева, в края на годината всеки прави своята равносметка, каква е вашата равносметка за 2014-та?
- 2014-та година беше доста интересна. Тя започна с очаквания за промяна, с очаквания за възможности, които да бъдат реализирани, в полза на Перник. Тогава стартираха и някои от важните проекти. Беше превратна, преломна година. Бих си позволила да кажа, че за мен специално тя се характеризира и с това, че формацията АБВ, първоначално, като неправителствена организация, последствие и като партия стана факт. Аз съм един от учредителите й. Надявам се, че това, което постигнахме за тази почти една година ще остане, като устойчива форма, като устойчива партия, като устойчива коалиция. И не само представителството в парламента ще бъде нейна характеристика, напротив аз съм убедена, че всички хора, които се ангажираха с тази идея ще работят и през слeдващите години, така че АБВ да остане една от алтернативите в лявото политическо пространство.
В личен план годината беше различна и с това, че аз се явих два пъти на избори персонално. Това стана благодарение на подкрепата и участието на хората, с които правихме тези кампании, които дадоха от себе си енергията, духа и работата, постигнахме един впечатляващ резултат. Още по-силно е онова, което се случи не само с представителството ни в парламента, а с факта, че ние макар и малка парламентарна група приехме да участваме, да подкрепяме управлението с надеждата и очакването, че най- сетне ще започнем ония дългоочаквани промени, които касаят начина на живот на всеки един българин. Това са реформата в съдебната система, в здравеопазването, образованието, в социалните дейности, за да приближим държавата и стандарта ни на живот до европейските стандарти до европейския модел на държава.
- В своята политическа история Перник не е имал зам.-председател на Народното събрание. Как се чувствате и какво виждате от трибуната на НС?
- Това преди всичко е една изключителна отговорност. Така се случи, че аз се оказах в еуфорията на тази отговорност. И ако по един начин се виждат нещата, когато човек гледа към сградата на парламента и към резултатите от работата на НС, по различен начин изглеждат нещата, когато ги гледаш от парламентарната банка и по трети когато ги гледаш от парламентарната трибуна. Вземането на решения и гласуването често пъти на всеки един от народните представители е решаващо за една или друга промяна, която в крайна сметка не е самоцел, а обикновено засяга по някакъв специфичен начин една или друга по-малка или по-голяма група хора. Затова отговорностите са повече, аз не говоря в чисто в технически и технологичен план, но за всички е ясно, че когато една коалиция управлява, когато една група от партии управляват или подкрепят управлението, взаимоотношенията са сложни и те изискват предварителна подготовка и стиковка. Да не говорим за усилията, които са необходими, от един законопроект да се стигне до закон или изменение в закон, което определя години наред - като характеристика един или друг проблем. Пресен е примера с приемането на изменението в кодекса за социално осигуряване по отношение на условията за пенсиониране и осигуряване на хората, които работят.
- В последното си интервю преди да положите клетва , като народен представител, вие казахте, че ще бъдете депутатът, който няма да пречи на община Перник, а напротив ще помага и съдейства във всяко едно отношение. Казвам го това заради еуфорията преди една седмица, обявиха, че община Перник е във фалит, а за тежкото й състояние вас лично обвиниха?
- Аз не съм забравила и няма да забравя какво съм казвала и каквото и да се случва винаги ще продължавам не само да мисля, но и да действам така. Не бих казала, че съм огорчена от това, което по мой адрес беше написано, казано с всички упреци. Смятам, че в Перник живеят достатъчно интелигентни хора, за да разберат за какво става дума. За пореден път кампания, която по политически причини се организира срещу мен. Аналогична впрочем беше кампанията след земетресението. Тогава минаха много проверки и какво се оказа ,оказа се, че няма нарушение. И още един пример – кампанията, която пак с политически привкус, по отношение ремонта на театъра. Тогава не знам дали перничани си спомнят, че министър Дянков обеща да се извини, ако няма нарушение. Къде е сега този министър и защо публично не се извини? Но всъщност извинението едва ли има някакво значение за мен. Аз съм спокойна, защото не само, че съм убедена, но зная, че нарушения не са правени, а опитите за дискредитация ще продължат естествено, защото предстоят следващите местни избори, които ще бъдат проверка за стабилността на партиите, оценка на съответните политици, които ще бъдат кандидати за кмет на общината и за другите населени места, ще бъдат и кандидати за общински съветници в Перник.
В голямата си част политиките се формират в Общинския съвет. И когато говорим за отговорности, защо във всичките тези дни на еуфория с поръчани телевизионни предавания и телевизионни участия, нито един от общинските съветници не застана и не каза – да може би кметът е грешил, но аз също нося вина! Чувството за лична безотговорност доминира може би в тези хора. Затова и перничани трябва да бъдат прецизни, когато подкрепят или не подкрепят някого. Впрочем най-лесно е да решиш да обвиниш някого, да го очерниш, да му създадеш лошо име, но все пак човек трябва да има и някакъв морал- поне един пирон трябва да е забил някъде, както казват хората от нашия край , за да има претенции . Нито един от тези новоизлюпени политици не може да се похвали с това. Всъщност ще минат отново проверките, ще мине еуфорията, ще минат и изборите, а тогава, когато се срещнем отново на улицата, когато трябва да си кажем добър ден – кой как ще се чувства?!
- В тази връзка искам да ви попитам и какъв е духът в политическата коалиция?
- Все още взаимоотношенията в тази коалиция не са влезли в нормалната рамка на коалиционните взаимоотношения и на вземането на решения. За втори път в едно сравнително кратко време голямата представена в парламента политическа партия ГЕРБ допусна грешка, именно в поведението си, като коалиционен партньор. Въпреки че АБВ не е подкрепила тази коалиция, като самоцел, само да участва във властта, а напротив ние бяхме водени от ясното съзнание и отговорността, която имаме пред нацията, че повече не може така да се управлява държавата, че държавата абдикира и крайно време е да се поставят опорни точки, върху които да се започне една нова политика, тя да бъде съзидателна, а не разрушителна. И в края на краищата никой не бива да забравя, че ако се наложи ние сме готови да се оттеглим - нищо, че един министър каза, че сме малка – четирипроцентова партия. Там сме, защото се опитваме да бъдем коректив на едно ясно изразено дясно управление.
- В края на разговора не мога да не ви попитам, тъй като вашето семейство се увеличи с още един член, как ще прекарате празниците и ще откраднете ли време за любимите си внуци?
- Тази година съдбата наистина беше благосклонна към мен и семейството ми. Голямата радост е новото попълнение – внукът Матей. На празниците ще бъда вкъщи, ще имам повече време и ще бъда с малките и с останалите по-големи членове на семейството, за да можем до компенсираме по някакъв начин отсъствието ми през последните 20 години. Впрочем бих искала да кажа, че за мен е по-важно не само на празниците да бъдем заедно, но и в делниците, когато не рядко човек има нужда от подкрепа, съвет и близост.
- Какво ще си пожелаете през новата 2015-та година?
- На всички много здраве.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.