iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как здравният министър обясни смяната на шефа в Белодробната болница в Перник

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ

  Из Стенограмата  от Парламентарен контрол - Петък, 1 април 2011 г.

 Въпрос на народния представител АНГЕЛ НАЙДЕНОВ (КБ) към министъра на здравеопазването, Стефан Костантинов:

Уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин министър! Моят въпрос е свързан с освобождаването с Ваша заповед от 25 февруари 2011 г. на управителя на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник. Всъщност нека да кажа, че тя е една от четирите подобни специализирани болници в страната и единствената в Югозападна България.

Аз се опитах на намеря някакви логични обяснения, съдържателни аргументи за прекратяването но договора от Ваша страна на д-р Алексиев. Разговарях с много хора, а имам и достатъчно добра представа от състоянието на болницата към момента на встъпване в длъжност на д-р Алексиев през 2007 г., и сега. Смея да кажа, че има огромна разлика и то в позитивен план. Затова казвам, че се опитах да намеря някакви обяснения.

Виждам, разбира се онова, което е направено в болницата за тези четири години, и то се изразява в това, че например дълготрайните материални активи на болницата са с трикратно по-висока стойност в резултат на реконструкции, ремонти, осигурена нова техника, оборудване, в резултат на създаването на нови структури. Имаме увеличаване на пациентите с близо 30%. Това от своя страна води до увеличаване на приходите – близо два пъти за болницата. Болницата е в добро финансово и икономическо състояние.

Очевидно е призната, заради качеството и нивото на грижите, които предлага. Нещо повече – миналата година д-р Алексиев, като управител на тази болница, е бил отличен от предишния министър на здравеопазването, в т.ч. е подновен и неговия договор за управление до 2013 г., и изведнъж на този фон Вие прекратявате договора в една ситуация на несигурност, на нестабилност общо взето като цяло за здравеопазването.

Един ръководител и специалист, който очевидно осигурява добро настояще, смея да кажа – и добро бъдеще на болницата.

Моят въпрос е: в резултат на какво и по какви причини прекратихте договора за управление на д-р Алексиев?

ПРЕДСЕДАТЕЛ ПАВЕЛ ШОПОВ: Господин министър, заповядайте да отговор.

МИНИСТЪР СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Уважаеми господин Найденов, съгласно българското законодателство и договора за възлагане на управлението към министъра на здравеопазването в качеството му на представляващ държавата – едноличен собственик на капитала на „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Перник” ЕООД, гр. Перник, имам право да избирам и освобождавам управителя на лечебното заведение.

В конкретния случай освобождаването е свързано с реализиран незадоволителен финансов резултат в управление на дружеството. Налице е тенденция на завишаване на краткосрочните задължения към доставчици през последните две календарни години. Съществен проблем, касаещ финансовата стабилност на лечебното заведение, е състоянието на декапитализация като в нарушение на разпоредбите на Търговския закон собствения капитал на лечебното заведение продължава да е отрицателна величина, въпреки регистрираната минимална печалба за финансовите 2008 и 2009 г.

Изборът и назначението на управител на еднолично дружество – лечебно заведение, се извършва чрез провеждане на конкурс по реда, предвиден в Наредба № 9 от 2000 г. на Министерство на здравеопазването, като по изключение управителят може да бъде назначен до провеждане на конкурс.

Доктор Алексиев е освободен с Протокол от 25 февруари 2011 г., влязъл в сила след вписване на промените в Търговския регистър от 18 март 2011 г.

Във връзка с гореизложеното със заповед от 7 март 2011 г., публикувана в медиите, съм обявил конкурс за възлагане на управлението на болницата, който ще се проведе на 5 април 2011 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ПАВЕЛ ШОПОВ: Имате възможност за реплика, господин Найденов. Заповядайте.

АНГЕЛ НАЙДЕНОВ  (КБ):  Благодаря Ви, господин председателю.

Уважаеми господин министър, няма как да бъда доволен от този отговор. Хубаво е да обърнете вниманието на хората, които Ви готвят подобни отговори, че те са неуместни за Народното събрание по простата причина, че няма как да не знаете, в т.ч. разбира се и Вашите сътрудници, че задълженията, които има Белодробната болница в рамките на около 300 хил. лв. са резултат на неритмично разплащане от страна на Националната здравноосигурителна каса.

Второ, това е резултат на неплащане в пълен обем на услугите и здравните грижи, които предлага белодробната болница. Иначе няма как Районната здравноосигурителна каса да поднови договора с болницата, тя да има покриване на всички изисквания по медицинските стандарти, да е придобила второ ниво на компетентност, да има нови две клинични пътеки и изведнъж Вие да кажете, че краткосрочните задължения са причината за освобождаване на д-р Алексиев.

Също така не може да не знаете, че в рамките от началото на годината те са разплатени и има съответно план за погасяване на тези задължения, макар че те не могат да бъдат само и единствено отговорност на ръководството на болницата.

Според мен, господин министър, тук има предубедено, и то политически предубедено отношение към д-р Алексиев, по две причини.

Първата причина е, че ръководителката на многопрофилната болница в Перник, която по стечение на обстоятелствата е председател на Общинската организация на ГЕРБ, е поискала закриването или сливането на белодробната болница с многопрофилната болница за активно лечение. Разбира се, това е осуетено. Срещу него са се противопоставили и ръководството на белодробната болница, и лекарската колегия, и хората, които работят там, и пациентите, естествено.

И второ, защото д-р Алексиев, видите ли, е ръководител на общинската група съветници на БСП в Общинския съвет в Перник.

Извинявайте, но ще Ви кажа – отвратително е, когато причината за освобождаване на един човек, въпреки неговите очевидни професионални и личностни качества, се явяват политическите схващания и предпочитания. А това е единственият аргумент, който очевидно служи като основание за освобождаване на д-р Алексиев. Това е проява на пещерна култура, господин министър.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ПАВЕЛ ШОПОВ: Ще вземете ли думата за дуплика? Не желаете.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.