iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какво става, докторе, с пациентската такса?

Перник снимка: за хората и събитията - лекар

За да получи ясен  отговор този въпрос, предстои промяна в 16 закона, пет правилника и осем наредби.

Въпросът възникна след като Правителството прекъсна връзката на таксата, която плащаме за преглед при лекар и за престой в болница с минималната работна заплата, без да обяви каква ще е промяната.

От Здравното министерство успокояват, че цените, които плащаме за посещение при общопрактикуващ лекар и за престой в болница, ще останат без промяна до края на годината.

Какво ще стане след това ще се решава в следващите седмици. До края на месеца ще се пишат правилата как ще се определят тези плащания.  

И според Лекарския съюз, и според пациентски организации това е много кратък срок. Оказа се, че те не са търсени до момента нито за мнение, нито за помощ, нито дори просто да бъдат информирани, че промяна предстои.

Таксите в болниците

Откакто има пациентска такса, тя е процент от минималната работна заплата. И лекари, и пациенти гледат с тревога на факта, че това вече няма да е така. Медиците се притесняват, че таксата за преглед ще падне и ще лиши болниците и докторите от част от досегашните приходи. Защото таксите в здравеопазването вече няма да растат гарантирано с минималната заплата.

В момента за престой в болница пациентът дава 5,40 лева на ден, но плаща за най-много 10 дни престой в годината. Лекарският съюз няма информация дали този принцип ще се запази. От там обаче са категорични, че той трябва да остане, дори да се разшири списъкът с лица, освободени от плащането на потребителска такса.

Тревогата на пациентите пък е, че таксата за влизане в лекарски кабинет и в болница вече не е ясно фиксирана и няма какво да я спре да расте.

След като правителството „отвърза” таксите и помощите от минималната работна заплата...

Един от основните въпроси е дали изобщо ще има промяна в таксите или напротив - те ще бъдат замразени в сегашния си размер и няма да се вдигат с минималната заплата в бъдеще. Но на това трябва да отговорят институциите.

Засега е ясно, че обвързаността с минималната работна заплата се запазва за заплатите на чираци, по програмите за заетост и за заплатите на приемните родители.

Остават въпросителните какво ще се случва с месечната добавка за деца с трайни увреждани, която сега е 70% от минималната заплата. Също стипендиите за даровити деца.

След като връзката с най-ниския доход отпада, ще видим ще бъде ли замразен размерът на субсидиите на партиите. Сега спечелилите над 1% от гласовете на последните парламентарни избори получават по 5% от минималната заплата за спечелен глас.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.