iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметицата изпрати писмо до президента

Кметицата изпрати писмо до президента  сн.upernik.com

Тъй като отказите на Междуведомствената комисия за помощи на пострадалите от земетресението в Перник предизвикаха протест в Перник, кметът на града Росица Янакиева изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев. Писмото е изпратено на 27 февруари.

Комисията направи тотален отказ на 4403 домакинства от общо 8683. Помощ е отпусната на 2963, като в голямата си част тя е значително занижена спрямо направените оценки от експертите. Това решение коренно се различава от установената практика на комисията, която с предишни решения по подобни случаи е обезщетявала гражданите в пълен размер, пише в писмото.

Според Янакиева промяната на критериите е създала силно напрегната обстановка в общината. Вече бе организиран протест пред сградата на Областната управа заради проблема с отказите. На него хората изразиха недоверието си в институциите. От Инициативният комитет, защитаващ правата на пострадалите от труса, разясниха на гражданите как да обжалват решението на Междуведомствената комисия пред Административния съд.

„Г-н Плевнелиев, вие бяхте в Перник и сам се убедихте за проблемите и трудностите на хората пострадали от земетресението на 22 май 2012 г. и последвалите го вторични трусове. Видяхте част от бедстващите хора. Като единствена стабилна институция, моля за вашата компетентна намеса за преразглеждане на молбите”, се казва в писмото.

Кметът допълва, че разчита на намесата на Плевнелиев за решаване на проблема и предотвратяване на напрежението.

Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.