iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметове се спасяват от бездомните кучета

Бездомни кучета пред общината в Перник

Кметовете да не бъдат глобявани от държавата, ако се провалят с овладяването на популацията на бездомните кучета, искат от сдружението на общините. Предложението е направено на заключителната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за мандат 2007-2011 в Боровец тази седмица.

„Искаме спешна промяна в нормативната уредба, която да отразява реалностите в страната. Трябва да се преосмислят вменените на общините отговорности за преодоляване на популацията на бездомните кучета”, заявяват кмeтове, цитирани от „Монитор”.

Глобите за кметовете, които не са се справили с проблема с бездомните кучета, беше въведена с промени в закона за защита на животните и е в сила от 1 февруари 2011 година. Размерът на глобата е от 1000 до 2000 лева за куче и от 2000 до 4000 лева за всяко следващо

Освен това законът определя, че кметовете ще трябва да плащат санкциите от джоба си, а не от бюджетите на общините, които управляват. За натрупани неплатени глоби, градоначалниците ще си имат работа със съда като неизряздни платци и нарушители на законите.

Освен това, всяка община трябва да разполага и с отговарящ на европейските стандарти приют, където да прибере всички бездомни кучета, където те да се отглеждат и да не се пускат да се разхождат навън. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.