iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лъчезар Никифоров каза, че референдумът е форма за осъществяване на властта на българския народ

Лъчезар Никифоров каза, че референдумът е форма за осъществяване на властта на българския народ 07_1438150904

Референдумът е важна и полезна форма за осъществяване на непосредствената власт от българския народ, каза от парламентарната трибуна народният представител от АБВ Лъчезар Никифоров при дебатите за трите въпроса за референдум.

„С внимание изслушахме словото на президента, от което стана ясно, че той подкрепя смесената избирателна система като подчерта, че българските граждани искат да гласуват и мажоритарно, но не бива да се противопоставя пропорционалният и мажоритарен вот. По първия въпрос – за мажоритарния избор, искаме да се добави израза „при пропорционално разпределение на мандатите на партиите и коалициите”, посочи Никифоров.
Той обясни, че за втория въпрос, а именно за задължителното гласуване, от АБВ считат, че на този етап това е добра, временна мярка. „Поставя се въпросът до каква степен правото да гласуваш следва да бъде задължително, но искам да напомня, че в Конституцията е записано, че властта се осъществява от народа. Референдумът е важна и полезна форма за осъществяване на непосредствената власт от българския народ”, коментира той.
За дистанционното и електронното гласуване, Никифоров подчерта, че с никакви аргументи не биха могли да спрат тази форма. „Светът е глобално село. На този етап изразяваме становище, че ПГ на АБВ ще подкрепи направените предложения с измененията, които предлагаме във въпрос едно”, каза още Лъчезар Никифоров.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.