iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Магистрала "Люлин" сред 7-те топизмами за 2007-ма

Росен Плевнелиев на Автомагистрала "Люлин"

Проектът Автомагистрала "Люлин" в ЕС се смята за символ на некоректно отношение към европейските фондове и е позициониран като една от 7-те най-големи измами за 2007 година.

Това каза пред депутатите от антикорупционната комисия министърът на регионалното развитие и благоусторйството Росен Плевнелиев, който беше изслушан за нередностите по аутобана.

„Тепърва ще се носи цената и ще се коментира темата „Люлин", поясни  Плевнелиев.

Не са дошли още одиторите от Брюксел и от Сметната палата, а магистрала „Люлин" отдавна е в европейската база данни като много рисков проект, каза Плевнелиев.

Той добави, че този проект в ЕС се смята за символ на некоректно отношение към европейските фондове и е позициониран като една от 7-те най-големи измами за 2007 година.

Плевнелиев каза, че АМ „Люлин" като един от седемте най-големи проекти с нередности в ЕС е сравнявана със строителство на басейни с крокодили или със зъболекар, който си купил 50 ферарита. „Това е имиджът на тази магистрала", добави строителният министър.

Тя се влачи от 1999-2000 година, отбеляза Плевнелиев и разказа как въпреки удължаването на проекти по ИСПА финансирането на АМ „Люлин" от ЕС е приключило на 31 декември 2010 година и вече всеки лев е за сметка на държавата.

По думите на министъра с позицията си по отношение на АМ „Люлин" правителството показва характер. Той изрази учудването си от разбирането, проявено от турската компания. Те можеха да си стоят на договора, да си вземат 250 млн. евро, но разбраха, че и за тях е проблем да си играят с българската държава, въпреки че имаха в ръцете си всички силни карти, коментира Плевнелиев.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.