iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Неусетно скочиха заплатите на депутатите

Парламент- БГ; снимка: Интернет

Депутатските заплати скачат с 360 лв. и стават 2556 лв. Това става ясно от обявените данни на НСИ за средните възнаграждения у нас.

Според правилника на парламента парите на народните избраници трябва са равни на три средни заплати на обществения сектор от последния месец от тримесечието. Данните на НСИ показват, че за декември 2011 г. сумата е 852 лв.

Големият скок за депутатските заплати идва от изтеклия срок на решението за замразяване на възнагражденията им от декмври 2009 година. Това продължи до края на м.г.

Парламентарният шеф Цецка Цачева се е запознала тази седмица със справката на статистиката, потвърдила тя пред “24 часа”. Тя обещала още идния вторник да постави въпроса първо пред депутатите от ГЕРБ, а после и пред всички парламентарни групи, за да се вземе общо решение дали и тази година заплатите да се замразят.

Така ако парламентът не гласува спешно за ново удължаване на собственото си решение, основната заплата на депутата от 2196 става 2556 лв. В сумата не се включват добавките за прослужено време и участия в парламентарни комисии. С тях реално депутатска заплата под 3000 лв. няма.

В същото време средното възнаграждение у нас през четвъртото тримесечие е 727 лв., показват данните на статистиката. Това е с 4,9% повече от периода юли-септември 2011 г. /novini.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.