iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Още един милион лева за Перник

Още един милион лева за Перник

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет разпредели още 1 002 467 лв. за укрепване и ремонт на сгради, пострадали от земетресенията в област Перник, съобщиха от правителствения пресцентър. По силата на това решение 502 467 лв. се предоставят за възстановителна помощ за хора и 500 хил. лв. – за укрепване на общински сгради по искане за междинно плащане на общината в Перник.

С последното решение на Междуведомствената комисия в област Перник са подпомогнати над 450 домакинства (390 жилища частна собственост и четири сгради етажна собственост), 29 обществени сгради, както и храмът "Св. Иван Рилски" в центъра на Перник, посочват от пресслужбата.

В допълнение Министерството на културата отпуска още 120 хил. лв. за ремонт на читалища, пострадали от трусовете.

През следващата седмица започва изграждането и на първите 10 сглобяеми къщи, осигурени за най-тежко пострадалите със средства от националната благотворителна кампания на Българския червен кръст.

На последното си заседание в четвъртък Областният обществен съвет в Перник е разгледал още шест случая, които ще бъдат предоставени за одобрение от БЧК. От няколко седмици на място в Перник и Радомир работят доброволци, които безвъзмездно оказват помощ на пострадалите домакинства за отстраняване на щетите от земетресенията.

С последното решение на Междуведомствената комисия общият размер на финансова помощ за област Перник е достигнала 15 084 518 лв. В тази сума влизат малко над 8 млн. лв. за отстраняване на щети на сгради – държавна собственост, и за подпомагане на общините Перник и Радомир, както и общо над 7 млн. лв., отпуснати с две постановления на Министерски съвет. 

Източник: dnevnik.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.