iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По Струма на Тройната коалиция само с 90 км в час

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Много шофьори недоумяват защо по готовата отсечка от магистрала  „Струма” между триетажния пътен възел „Даскалово” от магистралата „Люлин” и  Долна Диканя се кара със скорост 90 км в час. На вид път перфектен, като в Европа, а ограничението като на обикновено шосе. Причината е нормативна. Макар и изградена, магистралата не е законна. Няма подписан акт 16 за завършен обект.  
 
„Тази магистрала трябваше да е готова за Олимпиадата в Гърция. Направено е било нещо, но то няма акт за ползване. Хората питат защо караме с 90 км/ч по магистрала. Как да им обясним? Може би трябва табела да сложим и да пишем, че Тройната коалиция така е работила, без акт 16. „ Така коментира днес темата премиерът Бойко Борисов, който беше на церемония за първа копка на продължението на магистрала „Струма”.
 
Въпросът е повдиган многократно. Докато беше строителен министър сегашният кандидат за президент Росен Плевнелиев обясняваше, че има работна група, която прави необходимото, за да се изясни какво още трябва да се направи, за да се узакони отсечката като магистрала и да може да се разреши и да 120 км в час понея.
 
Отсечката между пътен възел „Даскалово” и Долна Диканя беше открита на 29  януари 2007 г. Тогава, на аналогична церемония като днешнат, лента преряза Сергей Станишев – премиер по онова време, което пак беше предизборно. В същия ден Станишев направи и първата копка на автомагистла „Люлин”.
 
Строителството започна още през 2002г. и трябваше да бъде завършено  за три години, но продължи 7 години и половина. Трябваши да струва  32 милиона евро, но след прекрояване на проекта и подписване на меморандуми с изпълнителя македонската фирма „Маврово” в крайна сметка завърши със стойност. 65 милиона евро.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.