iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пращат зад решетките организатори на боеве с кучета

Бой с кучета

Наказание до пет години лишаване от свобода ще се налага за организиране или участие в боеве с животни. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Наказателния кодекс.

Това наказание се налага и за отглеждане, трениране или предоставяне на животни за боеве.

Наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет до петдесет хиляди лева, когато деянието е извършено повторно, е извършено от ветеринарен лекар или техник, от лице осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях.

Същото е наказанието и когато на боевете присъства малолетно или непълнолетно лице, когато боевете се заснемат с цел разпространение, както и за онзи, който организира или участва в залагания при боеве с животни.

Запознати твърдят, че в Перник има не малко стопани, които отгреждат кучета за боеве. Зрелищата, съпроводени със залагания, се организирали в района на село Богданов дол и квартал Бела вода. Имало даже пернишки кучета, които участвали с боеве извън страната, където на залаганията се разигравали петцифрени суми. Сред любителите на зловещите гледки при боя на кучета имало даже цели семейства с малки деца. Спортът бил предпочитан обаче от по-състоятелни младежи с недоказан произход на състоянието им.

Депутатите гласуваха още наказание за този, който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане. Санкцията е лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до до пет хиляди лева. Ако това стане на публично място или в присъствие на малолетно или непълнолетно лице, извършителят се наказва с лишаване от свобода от една до три години.

Който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация и сглоба до пет хиляди лева, записаха депутатите в НК. Ако е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба до десет хиляди лева.

Парламентът прие в НК да бъде записано наказание от пет години лишаване от свобода за този, който търгува с екземпляри от защитени видове от дивата флора или с техни части или продукти, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева.


iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.