iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Разпределят бюджета по нова наредба

Перник Изток кмета Ивайло Иванов

Новото в наредбата е само настойчивото желание на съветниците да се наложи равномерно разпределение на средствата за месеца за всички второстепенни разпоредители на общински средства. Проблемът произтече от малкото пари за дейност, които отиват в кметство „Изток”, а както е известно, там кмет е Ивайло Иванов. „Не може за миналата година в „Изток” изпълнението на бюджета да е 34%, а в Ярджиловци – на 120%.”, коментираха съветници. Това обаче нямаше как да бъде посочено като мотив, затова вносителите се аргументираха по следния начин: „Приемането на изцяло нова наредба се налага, за да се осигури ефикасно и публично финансиране на местните дейности от общинския бюджет, особено в условията на финансова криза и недостиг на средства, поради неизпълнение на приходната част на гласувания от общинския съвет бюджет.” цитиран от Градски вестник.

В новите по същество разпоредби се прави опит в случаите на неизпълнение на приходната част да има пропорционално разпределение на наличните средства между второстепенните разпоредители, като се сведе до минимум възможността за субективно разпределяне на средства и ощетяване на едни второстепенни разпоредители за сметка на други.

Подобни решения Общинският съвет е вземал и в минали години, но те така и не сработват. И не само по субективни причини. Водени от характерната им убеденост, че светът започва от тях, съветници предложиха изцяло нов местен нормативен документ за бюджета. Това не мина без перипетии. Най-напреде проектът беше предложен от кмета, но впоследствие оттеглен. След това се наложи да бъде публикуван и да е достъпен за публично обсъждане според законовите изисквания. Когато се добра до зала, се оказа, че се предлага стар текст , без корекции и се наложи отново да бъде оттеглен, докато се стигне до гласуването му. Нормотворчеството е полезна работа, но не е поле за обучение и проби и грешки, коментираха предубедени по този повод.

Източник: Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.