iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Разрешиха на главния мормон добив на злато без ОВОС при Диканите

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Концесия за добив на златно-сребърни руди в землищата на радомирските села Долна Диканя, Горна Диканя и Мечкул даде вчера правителството на компанията "Голдън Бийч Прима БГ". Правото на добив е за 35 години, а средногодишният ще е 35 000 тона руда, става ясно от доклада пред кабинета на икономическия министър Трайчо Трайков.

Преди да започне работа, "Голдън Бийч Прима" ще инвестира 2,8 млн. лв. за строителство на мината, по още 2 млн. ще бъдат вложени на 13-а и 23-а година от добива.

Не е ясно каква ще е концесионната такса за находището.

На мината няма да бъде правена и екооценка по преценка на регионалната инспекция по околна среда и водите в Перник.

"Голдън Бийч Прима БГ" е българска компания, регистрирана в София и член на минно-геоложката камара. Едноличен собственик на капитала е "Геостар Майнинг България". Тяе купила фирмата от регистрираната във Великобритания "Лондон енерджи капитал", като и продавачът и купувачът имат за управител роденият през 1983 г. Тодор Иванов.

Съсобственик и съуправител на "Геостар Майнинг България" е Марио Константинов Георгиев.

Според информационната система "Дакси" той е и човекът, който държи регистрацията на Църквата на Исус Христос на Светиите от последните дни. Под това име у нас е регистрирана като вероизповедание християнската секта на мормоните.

“Няма връзка между църквата и моите бизнес начинания", коментира пред в. "24 часа" Марио Георгиев. "Църквата се издържа от десятъка на своите членове, но всеки от тях има своя бизнес и доходи. Църквата по закон няма право на икономическа дейност", обясни той.

Георгиев не пожела да каже колко ще получава държавата от златното находище, защото това било конфиденциална информация.

Концесията е получена по право, защото през 2009 г. фирмата е регистрирала търговско откритие за злато в участък "Вакарелец" от находище "Диканите". Преди нея участъка е проучвала и международната минна компания "Хиъруорд Венчърс".

България е на четвърто място в Европа по годишен добив на злато с 2,5 т от ценния метал през 2010 г. На първо място със 17 тона е Турция, втори и трети са Швеция и Финландия съответно с 6,3 и 5,7 тона.

Източник: 24 часа

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.