iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Росица скочи срещу Дянков за парите на общината

Перник снимка: за хората и събитията - Росица Янакиева

Кметът на Перник Росица Янакиева се опълчи срещу финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков. Вчера той обяви в града ни, че общината къта на сметки 1 милион лева и не се разплаща с бизнеса. Дори заяви, че праща финансови ревизори. Пак по време на посещението си ковчежникът на държавата обясни, че фирмите няма да си получат парите по договорите с общината, ако се установи, че те не са финансово обезпечени. В късния следобед пък е възникнал спор за парите, дадени от Дянков за театъра, като той е твърдял, че те са преведени, а според градската управа това не е вярно. Днес общинското ръководство излезе с официално становище по повод думите на финансовия министър.

Община Перник уточнява че:

 1. Към момента на изказването, споменатите суми не са били налични по сметката на общината. Субсидия в размер на 1 205 884 лв. е преведена едва днес, но тя е целева (за образование, култура и покриване на административни разходи) и от тези средства не могат да бъдат извършвани разплащания към фирми.

 2. Няма законово основание в думите, че фирмите, които изпълняват договорите си с общината, ще получат само аванси, както твърди министърът. Договорите се изпълняват и сумите по тях ще бъдат преведени на изпълнителите.

 3. За последните 2 г. общината е била ревизирана 7 пъти (от Агенцията по финансов контрол, от Сметната палата, от Европейския съюз) и не е констатирано нарушение при разходването на средства. Само за 2011 г. е имало 4 ревизии (без да броим последната).

 4. Сцената на Драматичен театър „Боян Дановски” се прави заради гражданите на Перник и ще се казва „Георги Русев”. 

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.