iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Скандал в парламента заради комисията "ГЕРБ разследва ГЕРБ"

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Безпрецедентен скандал в Нардното събрание. Комисията, която разследва полицейското насилие, известна като комисията “ГЕРБ разследва ГЕРБ” не позволява на народните представители да имат достъп до протоколите и стенограмите от заседанията си.

Народните представители от опозицията, които създадоха паралелна комисия на паритетен принцип, остро възразиха срещу невижданият до този момент прецедент народни представители да нямат достъп до материали на самото Народно събрание. Очевидно, управляващите се опитват да принудят опозицията да излъчи свои представители в бутафорната комисия, за да бъде легитимирана.

“От вас никой не може да прочете стенограмите на параванната комисия”, – заяви в НС съпредседателят на ПГСК Иван Костов.

“Конституцията казва, че имам равни права на достъп до информация, всички имаме достъп до класифицирана информация. Изведнъж едни стават информирани, а другите не могат да се информират. За какво, обаче? Не за един смъртен случай, а за два – признато полицейско насилие, обаче не в размерите, в които то е осъществено. Това се вижда от самолет. Какво крие комисията на Ципов?”, – попита Костов.

Той се обърна към председателя на Народното събрание Цецка Цачева: “Вие сте шеф на НС, документите са под ваше управление. Може ли вие да търпите ситуация, при която се нарушават права на народни представители с цел прикриване на истината. Как е възможно това нещо?!”

“Посъветваха ме да напиша молба до Ципов, за да ми се даде достъп до протоколите. Аз имам правата по Конституция. Какъв ми е г-н Ципов, че да му пиша молба?!”, – заяви с ядосан тон Иван Костов.

“Какво прикривате? Ще стане много скоро ясно какво прикривате, обещавам ви го. Изобщо не знаете за какво става дума. Моля ви, г-жо председател, поставете на мястото му г-н Ципов и неговите колеги и ни дайде възможност да упражним правата си на народни представители. Иначе ще се наложи да обяснявате пред медиите – следващите въпроси, които ще ви зададат ще бъдат – какво криете, че да не могат дори и депутатите да прочетат. Истината е, че тази истина ще стигне до нас – рано или късно. Истината винаги стига там, където се е запътила. От над 130 години това се случва за първи път – къде се намирате – вие знаете ли къде сте влезли?! Никой не си е позволявал да спира достъп на народни представители до материали на самото Народно събрание. Веднага ни дайте достъп, защото ще стане грандиозен скандал”, – заяви Иван Костов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева бе принудена след часове наред дебати и приканване от страна на опозицията да вземе отношение по въпроса с недопускането на народните представители да имат право да четат протоколите от заседанията на комисията на ГЕРБ за разследване на полицейското насилие.

В типичния й стил на суховато юридическо говорене тя изтълкува разпоредба в Закона за класифицираната информация, в отговор на изказване на народния представител от Коалиция за България Мая Манолова:

“Вие се позовахте на коректен текст от закона – чл. 39, ал. 3, но не съвсем. Народните представители имат право на достъп до класифицирана информация за времето на мандата им, но за разлика от точките 1, 2 и 3, където имат право на достъп във всяка една хипотеза, народните представители могат да бъдат ограничени до достъпа им до класифицирана информация, когато действа принципа „необходимо да се знае”. Този принцип „необходимо да се знае”, който ограничава народните представители да ползват класифицирана информация, се определя или с решение на НС, или с решение на съответната комисия”, – заяви Цачева.

Тя допълни, че е изискала от ръководството на комисията да й бъдат предоставени решения в подобен смисъл. “Ако няма такова решение, всички народни представители ще имат достъп до документите на комисията”, – каза тежката си дума председателят на Народното събрание.

Източник: pressclub.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.