iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Соколова и Янакиева се сджавкаха покрай мините

Къща с проблеми и без колони в Перник

От години се знае за пропукването на сградите. Преди изборите миналата година въпросът бе повдигнат и му беше дадена повечко гласност. На дневен ред отново се повдига въпроса като този път проблемът е описан с катаклизми - потъвания, морета и ескалиране на проблемите. Своеобразния дебат относно проблема с напукването на къщите се превърна следизборен дебат между държава и община. В студиото а БНТ архитекти обясниха за част от корените на пробклемите. Сградите са строени със занижени изисквания върху терени, които са нестабилни (най-малкото отдолу има мини). Много от сградите са без колони и е под съмнение какво е качеството на строителството.

Ето и публикацията и видеото от БНТ: Повече от 150 сгради в Перник са с напукани стени, според общината. Най-пострадали са къщите в кварталите "Клепало" и "Байкушева махала".

В сутрешния блок на БНТ доц. Стефчо Стойнев, ръководител на проектно проучване в Пернишкия въглищен басейн и арх. Людмил Леонидов дадоха експертни мнения по темата. А чрез включване по телефона заместник-министърът на икономиката Валентин Николов обясни, че вече се работи по 4 проекта, но ще трябват средства. Той обеща осигуряване на пари по европейски програми, но за следващия период 2014-2020 г.

Вижте видеото и от прякото включване на репортера Надя Томова, където кметът на Перник Росица Янакиева и депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова коментират проблема. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.