iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Темида поряза бунта на БСП срещу изборната комисия в Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Червените остават без свой човек в ръководството на Общинската избирателна комисия в Перник. Върховният  административен съд отхвърли жалбата на БСП срещу даденото на ГЕРБ ръководство при преброяването на гласовете от вота наесен.

Така Столетницата остава без представител сред шефовете  на комисията, която ще трябва да излъчи победител в кметската битка и тази за старейшини в градския парламент през октомври.

Всъщност в цялата страна БСП и ДПС не успяха в атаката си срещу преимуществото на ГЕРБ в 65 Общински избирателни комисии. Върховният административен съд отхвърли жалбите им срещу назначаването в ръководствата на ОИК на повече представители на управляващите. Двете партии внесоха 20 жалби в съда, като оспориха избора в София, в 23 града, в Банско и в две села. Според съда, тъй като няма специални критерии кои да са членове на ОИК, ЦИК има право да реши въпроса.

Тази възможност е заложена в чл. 15 т. 3 на Изборния кодекс, където е записано: „Представителите на една партия или коалиция от партии не могат да имат мнозинство в една и съща избирателна комисия. Председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция от партии”. В закона обаче не пише изрично, че председатеят на ОИК и неговият заместник не може да са от една и съща партия.

Във всички ОИК, където ЦИК е назначила по двама човека от ГЕРБ в ръководството, на предварителните консултации политическите сили не са постигнали съгласие за състава на ОИК.

Решенията на ВАС са окончателни.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.