iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тихомълком ГЕРБ подменя болничен шеф

Д-р Александър Алексиев

Управителят на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник д-р Александър Алексиев е осбоден от длъжност. Това е станало със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стефан Костадинов от 25 февруари 2011 г.

Д-р Алексиев все още не е известен официално, че го отстраняват от длъжност,  за това той отказва коментар.

Междувременно стана известно, че тече процедура за регистрацията  на нов управител  на Белодробната болница.  

По неофициална информация за шеф на СБАЛББ е определен специалистът „Уши, нос, гърло” д-р Александър Александров, който има частна практика в Перник. През 2003г. той е бил кандидат за общински съветник с листата на партия  „Български демократичен съюз "Радикали" на Евгени Бакърджиев.

Д-р Алексиев е със специалност по кардиолагия и завършен здравен мениджмънт. Той стана управител на Белодробната болница след спечелен конкурс през март 2007г.   През май 2007г. с подписан за 3 години договор за управление на СБАЛББ той замени на постта д-р Георги Драганов,който понастоящем е управител на общинския Диагностично-консултативен център в Перник.

През май 2010г. договорът му беше подновен от тогавашния здравния министър отново със срок за 3 години.

Функционери от ГЕРБ в Перник нееднократно са заявявали, че д-р Алексиев може да изхвърчи от шефското място в малката държавна болница за 24 часа, стига да решат, но го преценяват като добър ръководител, независимо, че е от БСП.  Преди време директорът на многопрофилната болница в Перник д-р Вяра Церовска беше изразила становище, че е възможно преструктуриране на Белодробната болница и превръщането й в част от МБАЛ "Рахила Ангелова".  

Не е известно какви са официалните мотиви за освобождаването на д-р Алексиев, но вероятно те са свързани с качеството на здравната грижа в ръководената от него лечебница, с отличните условия, създадени след ремонт на болницата, каквито няма и в много столични болници, с набавената съвременна апаратура, с постоянната грижа за квалификация на персонала, с провежданите ежегодно научни конференции, с прецизното изпълняване на ангажиментите по националната програма за лечение и превенция на на туберкулозата, и не на последно място с признателността на много пациенти лично към лекаря д-р Алексиев.

Възможно е в мотивите да се впише и неговата принадлежност към БСП и активната му политическа позиция като член на местното ръководство на социалистическата партия и председател на групата общински съветници "БСП-ПБС - Нова левица" в Перник.

Нееднократно той е изразявал компетентно мнение за управлението на здравеопазването и е правил конкретни предложения. Последното, адресирано до БЛС, беше предложение шефовете на болници да се зачитат и като лекари специалисти с оглед подписваните договори със здравната каса и наложените стандарти. Нееднократно той е коментирал нуждата от лечение на човека, а не на болестта заради преобладаващата комбинирана патология у пациентите.

Как ще се обясни смяната на д-р Алексиев, какви са неговите грешки, заради които не е предупреден, че го освобождават от длъжност и кой има интерес от неговото отстраняване, ще стане ясно след повните дни.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.