iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Всяко куче с чип, за кметовете - гратис

Перник снимка: за хората и събитията - бездомно куче

Промяна в закона за защита на животните ще вмени задължение кметовете да са отговорни за поставянето на чипове на бездомните кучета. Поправката се предлага  от Агенцията по храните, която наблюдава и проблема с безстопанствените четириноги.

Така кучетата ще се сдобият с идентификационен номер и ако се окаже, че кастрацията е мнима и за това са взети пари, ще се знае кой е нарушителят. Това обясни пред медиите главният санитарен ветеринарен инспектор в аграрното министерство Дамян Илиев. Вчера той представяше ведомството на Мирослав Найденов при приемане на поправки в закона за защита на животните, с които се отсрочи решаването на проблема с бездомните кучета за началото на 2016 г.

Според закона в началото на т. г. кметовете вече трябваше да са решили въпроса с построяването на достатъчно приюти и задължителната кастрация на бездомните животни. Но на практика се оказа, че положението е овладяно в много малко общини, а шефката на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева призна, че кметове са помолили депутатите да удължат срока, защото финансово не могат да издържат.

Според сега действащите текстове инспекторите от Агенцията по храните би трябвало да налагат глоба от 1000 до 2000 лв. на кметове за всяко бездомно куче в съответната община, но Дамян Илиев не успя да каже нито колко глоби са наложени през годината, нито в какъв размер.

Депутатите обаче гласуваха  промяна за 10 пъти  по-висока санкция за домашно животно без регистрация, която беше приета на първо четене. В момента размерът на глобата е 20 лева, а с промените той ще стане 200 лева.

Стопаните, които не почистват след кучетата си по време на разходка, ще бъдат наказвани с глоба от 100 лева, предвиждат още промените.

Срокът, в който общините трябва да се справят с овладяването на популацията на уличните кучета и прибирането им в приюти ще бъде до края на 2015 година. Така през следващите четири години общините трябва да изпълнят задълженията си за намаляване на бездомни кучета.

Основният проблем е отговорността, каза главният санитарен ветеринарен инспектор  за бездомните кучета. „Връщат се там, откъдето са хванати и след това не се носи отговорност за тях - за имунно-профилактичните мерки и поведението на животното. Само обичането не е достатъчно. Трябва да знаем кой е този, който ги обича в квартала и да му търсим отговорност. Затова сме предложили идентификация на всички животни, сиреч да има чипове и след това вкарване в информационна система, имаме такъв модул и след това да може всеки случай да бъде разглеждан поотделно и да се търси персонална отговорност".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.