iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заменят училищните настоятелства с обществени съвети

Ирена Соколова

Обществени съвети да заменят училищните настоятелства ще бъде заложено в новия закон за училищното образование и предучилищното възпитание.  Това съобщи в Перник народният представител Ирена Соколова, каято е член на работната група по изработването на закона.  Проектът вече е на финалната права и предстои внасянето му в парламента. Той се обсъжда повече от година и на широко обществено ниво.

Общественият  съвет ще има ясно регламентирани права и отговорности и функции и повече правомощия  в управлението и контрола на учебните заведения.  

Има идея освен родители, в него да има и представител на общината, а в  професионалните училища да  се канят и мениджъри от бизнеса.

От училищния обществен съвет се очаква да съгласува и анализира бюджета на училището, да  изработва стратегия, да се произнася даже по учебните програми, обясни Соколова.  Членовете ще дават мнение и по резултатите от външното оценяване. Те ще могат да изразяват и мнение при атестирането на директорите и да сигнализират регионалния инспекторат за нередности.

Училищното настоятелство няма правомощие да съгласува бюджета, занимава се предимно с благотворителни прояви и до голяма степен съществува формално, коментира депутатката въз основа на собствен опит.

Философията на създаването на обществените съвети е родителите да бъдат изразители на волята на децата и техните права да бъдат по-ясно защитени, обясни още тя.

Проектът за нов просветен закон предвижда още малките ученици да не повтарят година заради слаб успех. Заложено е и поетапното въвеждане на целодневното обучение до 7-и клас.Тази година стартира за първокласниците. Тази форма щяла да реши проблема с тежките чанти. Защото учебниците ще стоят в клас от понеделник до петък.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.