iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Запечатват вендинг машини без връзка с НАП

Запечатват вендинг машини без връзка с НАП

Автоматите на самообслужване, които нямат дистанционна връзка за отчитане на оборотите в сървърите на НАП от четвъртък, 1 ноември ще бъдат запечатвани, а машините на които няма обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети, съобщават от Националната агенция за приходите. Законът задължи собствениците на автомати за самообслужване да свържат устройствата си с НАП до края на октомври. Работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв., предупреждават още от приходната агенция. От 1 ноември инспекторите на НАП ще проверяват преимуществено автоматите на самообслужване.

Отсрочка не е предвидена, добавят от приходното ведомство.

До момента около 2500 машини отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша в страната оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване. За района на Перник 35 автомата до този момент са с дистанционна връзка към приходното ведомство.
За клиентите на автомати на самообслужване е важно да знаят, че номерът на касовата им бележка се изписва на електронен дисплей, хартиен касов бон не се отпечатва. 

„Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг сектора можеше да го направи”, каза по повод изтичащия срок Васил Панов, директор „Контрол” в НАП. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.