iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вписваме и Шаро в домовата книга

Шаро в домовата книга

Домашният любимец, който се разхожда навън, задължително трябва да бъде записван в домовата книга. Това решиха депутатите, приемайки част от промените в Закона за управление на етажната собственост, съобщава днес "Всеки ден".

Досущ като за неговите стопани, в книгата задължително трябва да присъства и номерът на ветеринарния му паспорт. Домоуправителят пък е длъжен в рамките на месец от регистрацията, да информира общината всеки пес в блока, както и съответната областна дирекция по безопасност по храните. Ако не стори това, е заплашен от глоба от 300 до 1 000 лева. Ако писаните, костенурките и домашните ви рибки не напускат апартамента, нямате задължение да ги впишете в домовата книга.

Депутатите ще продължат да се занимават със Закона за етажната собственост и днес, преди парламентарния контрол.

 Вчера те решиха, че със 75 % от гласовете на собствениците в блока могат да изгонят лоши съседи.  Такова е ограничението и когато се тегли кредит.

Две трети от гласовете ще са необходими за усвояване на средства от еврофондовете и за поставяне на рекламни съоръжения върху сградата.

Уредено беше и как общото събрание ще решава важните въпроси в блока. При първо насрочване необходимият кворум е две трети от собствениците на идеални части. Ако те не се съберат, събранието се отлага с един час.

При втория опит кворумът пада до присъствие на поне една трета от собствениците. Ако и тогава събранието се провали, на третия път то все пак се провежда, независимо колко хора са дошли. 

Най-малко 2,40 лв. месечно ще плащат собствениците на апартаменти за управлението и поддържането на общите части на сградите. Ежемесечно ще се събират суми, не по-малки от 1% от минималната работна заплата за страната, която в момента е 240 лв. Вноската ще се определя от общото събрание на сградата съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не може да е по-малко от 1% от минималната работна заплата. Вноска няма да се събира за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственици или обитател, които живее не повече от 30 дни в годината в сградата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.