iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Всички язовири под една шапка

Язовир Лесковец

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) поема пълен контрол върху всички водни съоръжения – от "текезесарските" до големите – стана ясно, че контролът ще е поделен между две ведомства – енергийното ще отговаря за тези от национално значение, а земеделското – за малките, използвани за напояване и развъждане на риба. Така броят на контролиращите ведомства се намалява двойно – от четири на две, като екоминистерството и регионалното министерство отпадат от "шапката".

Решението е било взето на среща между Борисов, министрите на околната среда Нона Караджова, на регионалното развитие Лиляна Павлова и шефовете на държавните дружества "Напоителни системи" Георги Харизанов и "Националната електрическа компания" Михаил Андонов.

Премиерът, който е начело на правителството вече над две години и половина, във вторник сутринта пред бТВ изрази възмущението си за 22-те години "безстопанственост и в същото време дори на моменти за запазване на някакви частни интереси граничи с престъпление". Борисов обеща единен контрол, без да се прехвърля отговорността върху кметовете, защото те нямат капацитет и специалисти.

След това той поясни концепцията си пред Дарик радио: "...На "Язовири и каскади" ще дадем целия контрол, брутален бих го нарекъл, върху всички подобни, от текезесарските, в кавички, както се наричат, язовири навремето до големите енергийни съоръжения. Те ще бъдат органът, който ще отива, ще казва, ще препоръчва и когато някой му отговори или, както в случая, не вземе мерки в срока на съответната препоръка, отива, източва язовира, събаря стената и приключва с това опасно съоръжение."

По-късно екоминистърът Нона Караджова съобщи друго. Всички язовири в страната ще станат публична държавна собственост и общините ще бъдат бъдат лишени от правото да ползват и съответно да се разпореждат с водоемите.

До седем-осем дни ще се извърши проверка на състоянието на водоизточниците, за да се прецени кои са в тай-тежко състояние и да се започне техния спешен ремонт с пари от фонда за бедствия и аварии. Колко ще струва това тепърва ще се анализира.

Онези водоеми, които са в добро техническо състояние, но има опасност от преливането им, ще бъдат спешно източени до 50 на сто от обемите си, каза Караджова. В същото време НИМХ ще дава на всеки три дни информация за състоянието на снежната покривка в страната, за да се предотврати и евентуално прекомерно източване на язовирите, за да се гарантират необходимите обеми за лятото.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще отговаря за големите язовири с национално значение, от които се черпи вода за питейни нужди и за производство на електроенергия. Така регионалното и екоминистерството отстъпват на Трайков и на подопечното му дружество "Язовири и Каскади" от системата на НЕК управляваните от тях сега големи язовири и няма да имат нищо общо с тези съоръжения.

Земеделското ведомство и неговото дружество "Напоителни системи" пък поемат грижата за по-малките и микроязовирите, използвани за напояване и за развъждане на риба. Част от тези водоеми и сега се стопанисват от "Напоителни системи", но повечето са общински, безстопанствени са или са отдадени на концесия.

Общините ще имат срок, в който трябва да заявят дали се отказват от управлението на малките водоеми и ако искат да продължат да ги стопанисват трябва или да изберат за оператор на съоръженията "Напоителни системи", или да определят концесионер на язовирите без стопанин.

Онези водоизточници, които са отдадени на концесия, ще бъдат ежегодно проверявани от "Напоителни системи" дали спазват ангажиментите си за поддържане на нивото в съоръжението и ще има се дават предписания за мерките, които да прилагат за поддържането на безопасното им състояние. Ако концесионерите не спазват нареждания например за източване на язовирите, за да запазят рибите си, "Напоителни системи" ще може да прави принудително това. Ако пък бъде възпрепятстван държавният оператор в изпълнението на подобни мерки, ще им бъде прекратяван автоматично договорът за концесия на частника, каза Караджова. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.