iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Възвръщане на честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец

Частица от мощите на св. Иван Рилски в Перник

На 1 юли светата православна Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител.

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.

На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят (виж Успение на св. Йоан Рилски), а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века.

През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.

През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

От близо две години, с багословение на Негово Светейшество българския патриарх Максим и Светия Синод на БПЦ,  в пернишкия храм "Св. Иван Рилски" се пази частица от мощите на светията - покровител на Перник. Тя беше донесена по тъжествен начин от Рилската света обител лично от игумена Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий на 18 октомври 2009г.

На всеки празничен ден, когато се служи света Литургия, светинята се изнася за поклонение. За жалост даже и миряните, които редовно посещават храма, рядко се покланят на светинята, за да измолят неговото застъпничество пред Господа за всички нас.

 На 1 юли светата православна Църква почита и св. безсребърници Козма и Дамян в Рим († 284), както и св. преподобни Никодим Светогорец (1749-1809)

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.