iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Айранът идеалната напитка

Перник снимка: за хората и събитията - айран

Айранът е идеалната напитка за всякакви ястия,  за всеки сезон. Става от  всички марки кисело мляко, стига да са по вашия вкус. Тази млечна напитка е особено важна за организма през лятото. Едно време по жътва, жетварите на полето са утолявали жаждата с мътеница - така тогава са викали на айрана. 

Тази напитка е прекрасна, защото утолява не само жаждата, а донякъде и глада. В състава на айрана има белтъчини, витамини, полезни микроорганизми. Той действа много добре на сърцето и стимулира храносмилането. Учените твърдят, че айранът подобрява работата на дихателните центрове, повишавайки притока на кислород в белите дробове.

Според учените от ирландският университета Корк най-много добри бактерии се намират в айрана, обогатяват с пробиотици.

Лекарите дълго време бяха скептично настроени към айрана и неговото влияние върху здравето, но последните изследвания показват, че пробиотиците в айрана действат като лек и помагат в контролирането на теглото.

Пробиотиците помагат в лечението на астмата и различните инфекции. Много са полезни за борбата с белодробни проблеми, защото действат антисептично.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които внесени в достатъчно количество действат благоприятно на организма, подобряват действията на естествената микрофлора и храносмилателната система. Устойчиви са на стомашната киселина и така непроменени стигат до червата.

Айранът е включен дори и в рецепти за отслабване. Ще успеете за кратко време да отслабнете с поне 3 килограма, ще пречистите организма си от токсини и ще се чувствате по щастливи.

Чаша подсолен айран нормализира кръвното налягане, когато показателите му са ниски.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.