iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Безплатни прегледи за три вида рак в Перник

Безплатни прегледи за три вида рак в Перник сн.svejo.net

Министерството на образованието ще проведе проект по  програмата „Спри и се прегледай“ в Перник. Безплатни прегледи за три от най-често срещаните вида рак ще се проведат на територията на Перник. Хората ще могат да се изследват за рак на гърдата, на шийката на матката и на дебелото черво и ректума. Все още не е ясно от кога ще стартират те.

В рамките на този проект се предвижда изграждане на Национален скринингов регистър и система за известяване. Предвижда се поддържане на централизирани бази данни за целите на селекция на целеви групи, изпращане на покани за явяване на преглед, изготвяне на аналитични и статистически справки и взимане на рационални решения относно скрининговата и профилактична дейност с дългосрочна цел намаляване нивата на раковите заболявания.

„Няма ограничения в заявяването на интерес. Условията, на които следва да отговарят лечебните заведения не надвишават изискванията на Националната здравноосигурителна каса за сключване на договор. Стойностите, по които ще бъдат разплащани скрининговите изследвания не надвишават стойностите, по които Националната здравноосигурителна каса разплаща съответните изследвания и прегледи“, са казва в писмо на министерството до здравната инспекция в Перник.

Едно от важните изисквания обаче с цел защита на личните данни е лечебното заведение, желаещо да бъде изпълнител на скринингови прегледи, да разполага с договор със структури по клинична патология, клинична лаборатория и образна диагностика за извършване на изследванията за рак на шийката на матката, рак на дебелото черво.

 

Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.