iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чревен вирус мъчи баба и внуче

Баба и внуче с чревен вирус

Зараза с чревни вируси заля разболява и млади, и стари в цялата страна, съобщава Труд. Лятната болест започва внезапно с гадене, а после изтощава с повръщане и разстройство. Понякога болестта е съпроводена с висока температура.

Според официалните данни ентеровирусите повалят на легло над 500 българи седмично. Но лични лекари обясняват, че реалният им брой е много по-голям, защото хората не търсят доктор, а се самолекуват. Така обаче рискуват да се стигне до усложнения. Вирусът държи 2-3 дни. Срещу него помагат витамини, лекарства за лигавицата на червата, антипиретици и диета, обясняват специалисти.

Ентеровирусите може да се предават и чрез храна, която е била приготвена от болен персонал, предупреждава д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Той напомня, че до чревни проблеми се стига и ако човек е изял ястие, което не е било подложено на адекватната термична обработка.

Точният брой на заболелите от чревните вируси ще стане ясен във вторник. Но той ще посочва само българите, които са потърсили медицинска помощ в здравно заведение, а повечето не го правят.

“Самолечението е изключително погрешно поведение!”, подчертават лекарите и съветват, че колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре за пациента и връщането му към нормален живот.

Чревните вируси са актуални при всички възрасти. Обикновено първо поразяват децата, които предават заразата на родителите, а те - на бабите и дядовците. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.