iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Да разкараш джипито за 30 дни

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Държавата ни дава 30 дни да разкараме джипито си. Само ако не сме доволни от него. И то зад гърба му, без въобще да го уведомяване.

От днес до 30 юни всички здравноосигурени граждани имат право да сменят общопрактикуващия си лекар. Смяната става по служебен път и по местоживеене. Не се налага пациентът да се отписва лично от листата на досегашния си лекар, съобщиха от здравната каса.

Смяната става по служебен път в районните здравноосигурителни каси по местоживеене. Всички, които искат да сменят личния си лекар, трябва да купят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитаното от тях джипи. Информация за местата, откъдето може да се купи формата, има в РЗОК.

При новоизбрания личен лекар, заедно с регистрационната форма, се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако нямате здравна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на джипи.

При пребиваване в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да се направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното местоживеене. Това става като се попълни регистрационна форма за временен избор. Лекарствата, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от джипито или от специалиста, който временно следи състоянието им.

При изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява постоянният избор на личния лекар.

Ако ви се наложи да получите медицинска помощ, ако сте в друго населено място за срок до месец, може да се обърнете към всяко джипи, което има договор с РЗОК. При представяне на здравноосигурителната си книжка пациентът заплаща на лекаря само потребителска такса, припомнят от НЗОК.

Следващата смяна на личен лекар ще бъде през декември.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.