iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Грипът настъпва и в Перник

Перник  - грип;снимка: Интернет

Грипът настъпва  и в Перник. Болните се множат с дни, на прага сме на предепидемична обстановка, пише днес Градски вестник.

За да се обяви епидемия нивото на заболеваемост трябва да достигне 297 на 10 000 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, а до петък болните в региона са били 192 на 10 000 души.

Въпреки скока на заболеваемостта, все още не се наблюдава типичната за грип симтоматика с повръщане и висока температура, твърдят медиците. Според тях ставало въпрос за вирусни инфекции, които се предават по въздушно-капков път, както и за настинки.

Болни или уплашени от големия студ са и учениците. Родители алармираха, че вчера в някои от паралелките половината деца са отсъствали.

Непрекъснато следим какво се случва, каза шефът на РЗИ д-р Валери Симеонов. По данни на инспекцията най- висока е заболеваемостта сред децата до 7 годинки и възрастното население.

Всички лични лекари би трябвало да  разполагат с достатъчен брой противовирусни препарати.  С лекарства трябва да са снабдени и спешните центрове.

Медикаментите се получават безплатно, но имат ефект, ако се приемат до 24 часа след първите симптоми.

При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения.

Здравните инспектори съветват да се избягват контаки с много хора, да се спазва добра лична хигиена, по-здравословен начин на живот, повече витамини, по-здравословно хранене. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.