iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


GSM-ите промиват мозъка

Откакто човечеството се въоръжи с мобилни телефони, учени непрестанно се трудят да установят вредни ли са те. Предупрежденията, че новата цивилизационна предобивка е опасна за здравето на хората се публикуват непрекъснато.

Резултатите от няколко нови изследвания, оповестени  през последните седмици в Европа и САЩ, дават противоречиви отговори на някои от главните въпроси, които тревожат потребителите. След информацията, че ежегодно 50-60 хиляди човека в света получават тумори в мозъка заради GSM-ите хората искат да знаят  има ли или няма връзка между радиацията, излъчвана от мобилните телефони, и туморите на мозъка? Категоричен отговор на този въпрос засега няма.

Нова студия на учени от Националните институти по здравеопазване на САЩ, посветена на мобилните телефони, представя доказателства, че мозъкът реагира на излъчваната от телефоните радиация.

Експериментиге  са показали, че използването на мобилни телефони след 50 минути води до увеличен глюкозен метаболизъм в мозъка. Това е показател за засилена мозъчна активност, казва Нора Волков, директорка на Института за изследване на злоупотребата с медикаменти (САЩ) и една от авторките на студията.

Установено, е че използването на мобилни телефони от близко до главата разстояние води до значително увеличаване на глюкозния метаболизъм в дяловете на мозъка, които са били най-близо до антената на телефона. Това доказва, че човешкият мозък наистина е чувствителен към електромагнитната радиация, излъчвана от мобилните телефони.

Двата дяла на мозъка, които са реагирали по време на експериментите, имат многобройни функции – те обуславят емоциите, обонянието, паметта, храненето, езика и говора, и различните типове поведение, включително агресията. Активността, предизвикана от мобилните телефони, може да е свързана с всяка от тези функции, казват учените.

Потенциално, мобилните телефони може да се окажат способни да влияят например на начина, по който помним, да увеличат риска от Алцхаймер или да доведат до намалени говорни способности. Но това са предположения.

Учените не знаят какво означава новодоказаната чувствителност на мозъка към излъчванията на мобилните телефони и дали те имат вреден ефект върху мозъка.

За всеки случай те препоръчват да се телефонира със слушалки или на високоговорител и да не се доближава телефона до ухото и да се поддържа безопасно разстояние между телефона и мозъка.

Изследванията трябва да продължат, казват учените, тъй като наистина не е ясно дали ефектът от мобилните телефони върху мозъка е нещо вредно, безопасно или дори полезно. Това според тях е особено важно с оглед на най-младото поколение. Децата започват да използат мобилни телефони на 10-12 годишна възраст, а никой не знае какви ще са последиците от това след 10, 15 или 20 години.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.