iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има ли оръжия срещу женските комари?

Перник снимка: за хората и събитията - на война с комарите

Няма нищо по-досадно от комарите през лятото. Дребните инсекти  са в състояние да развалят и най-приятната почивка. Затова трябва да намалим до минимум шанса да се превърнем в ходещи изложби на пъпки, причинени от женските индивиди от нахалния вид, защото, както е известно само те смучат кръв.

Най-доброто средство е не да се чешем, след като са ни ухапали, а да се предпазим. На пазара се предлагат най-различни репеленти, които се нанасят по откритите части на тялото преди излизане.

Също така, добър вариант е да предпочетеш дълъг панталон преди шортите, когато излизаш вечер. Има го и старото бабино средство, наречено намазване с оцет, но някакси не те съветвам, ако ще се появяваш сред хора. Вярно е, че миризмата може да мине за ексцентричен парфюм, ама все пак… 

Предпазването от кетиомари е особено важно не само заради неприятния сърбеж, а и заради това, че комарите биха могли да пренасят всякакви зарази и да ги предават от човек на човек, без самите те да се заразят. Така че естческият проблем на нахапаната кожа е най-малкото, което комарът може да причини. Все пак можем да се радваме, че по нашите географски ширини комарите не се свързват с пренасянето на сериозни болести (малария, жълта треска), както е в Азия, Африка или Южна и Централна Америка.  

Ако вече е късно и не си избегнал досадното ухапване, най-важното, което трябва да правиш, е да НЕ го чешеш. Първо, чесането не помага срещу сърбежа. Второ, разранената кожа е едновременно неестетична и нехигиенична – през раничките могат да нахлуят всякакви бактерии и други гадове. 

Вместо това си вземи някакъв специален мехлем за целта или използвай някой друг метод тип „направи си сам”: 

Пробвай, след като измиеш и подсушиш мястото, да го натриеш със сух сапун. Според някои съвети още миенето с вода и сапун би трябвало да облекчи сърбежа. Изплакването на мястото със студена вода също е вариант, както и слагането на лед върху ухапаното. Има и други съвети, но някакси не си представям как мъж си бърка отвара против ухапване от комар, така че… (Все пак може да пробваш със смес от сода за хляб и вода.)

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.